Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Projecten

Waar veevoer en algoritmes elkaar ontmoeten

Rebekka Lennings & Sijmen Verveer | 30-09-2019

ENGIE, Nirvention, het CWI, Voergroep Zuid en Zetadec ontwikkelen samen een innovatie die een flinke energiebesparing kan realiseren in veevoederproductielijnen, welke wordt getest op een proeflocatie van de universiteit van Wageningen.

Veevoederindustrie
Om al ons vee (varkens, koeien, schapen, geiten en paarden) te voeren, is een zeer omvangrijke mengvoederindustrie in het land ontstaan, waarin 13.5 miljoen ton veevoeder per jaar wordt geproduceerd naar individueel recept van elke boer. Het voer wordt gemaakt in de vorm van gedroogde en samengeperste pellets. Om aan strenge kwaliteitseisen te voldoen, moet er een nauwkeurig productieproces worden gevolgd voor verschillende diersoorten op dezelfde productielijn. 

Hogere kwaliteit met minder energiegebruik
ENGIE, Nirvention, het CWI, Voergroep Zuid en Zetadec werken samen om de productkwaliteit van het veevoeder beter te beheersen en tegelijkertijd een flinke energiebesparing in het productieproces te realiseren, en testen de innovatie op een proeflocatie van de universiteit van Wageningen. Door het in-line meten van mengselverdeling en vochtgehalte met bijna infraroodlicht en de resulterende meetdata met intelligente algoritmen te combineren met de processtromen, wordt een optimaal batchproductieproces gecreëerd. Zo kan de droogtijd tijdens het productieproces dynamisch en veel nauwkeuriger worden geoptimaliseerd, en kan de planning en het energiegebruik automatisch worden aangepast op basis van actuele informatie.

Zie ook:
www.engie-services.nl/duurzaam 
www.nirvention.nl
www.cwi.nl
www.voergroepzuid.nlDit project is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Nationale regelingen EZ-subsidies, Topsector Energie uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.