Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Projecten

Twin Transition dankzij de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering

Deniz Seyfeli & Sijmen Verveer | 21-10-2022

Een coalitie van ruim 70 organisaties heeft in het kader van de ‘Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering’ (NCDD) op 18 oktober 2022 het “Manifest Duurzame Digitalisering” aan de minister van Economische Zaken en Klimaat overhandigd. Het Manifest roept op tot een aanpak waarbij bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen en burgers nauw samenwerken om digitalisering in Nederland in duurzame banen te leiden. 

De verweven rollen van duurzaamheid en digitalisering krijgen ook internationale erkenning. Zoals wordt opgemerkt in het rapport van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie, zal de dubbele ecologische en digitale transitie onder de noemer Twin Transition elk onderdeel van onze economie, samenleving en industrie raken. Innofunding is trots om deel uit te maken van de NCDD en een bemiddelende rol te spelen in diverse subsidietrajecten zoals Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI), Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+), Kansen voor West, de RRP maatregelen en het Amsterdamse Projectstimulering Herstel- en Investeringsplan in de context van de genomen initiatieven op het gebied van Groene Hardware (met o.a. iXora, Asperitas, Blockheating en LeafCloud), Groene Software (waarover de S2 Research Group van de Vrije Universiteit Amsterdam en Software Improvement Group reeds eerder publiceerden), Green Distributed Clouds (Flexibilisering van datacenters binnen het energiesysteem met ETPA en SURF) en efficiënter Datadelen (AMDEX, Atomic Data).

Het manifest kaart zes knelpunten in duurzame digitalisering aan die doorbroken kunnen worden dankzij een aanpak van samenwerking en co-creatie. Innofunding verheugt zich om de samenwerking vanuit het voorgaande LEAP-initiatief voort te zetten in de NCDD en ziet dan ook vele kansen in zowel het smeden van consortia als het inventariseren van aanknopingspunten voor subsidies, garantstellingen en fiscale regelingen voor activiteiten en projecten om deze te vervolgens realiseren.