Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Projecten

The River Cleanup & Containerzeilschip

Onne Sypkens & Sijmen Verveer | 16-01-2020

Het bedrijf eL-Tec ontwikkelt innovatieve elektrotechniek voor diverse maritieme en industriële projecten. eL-Tec is al sinds 2006 een van de leukste klanten van Innofunding, mede omdat ze een absolute pionier is op het gebied van de elektrische binnenvaart. De lijst maritieme en duurzame energie-innovaties voor de klanten van eL-Tec is lang. De meest recente prestaties zijn de Interceptor en de Ventifoil.

Rivieren opruimen: The Ocean Cleanup
eL-Tec is engineering partner voor de recent gelanceerde Interceptor van The Ocean Cleanup. De Interceptor haalt volledig autonoom en autarkisch plastic en ander afval uit rivieren. Eén installatie kan 50.000 kg afval per dag uit een rivier halen en voorkomt hiermee dat een equivalent van 1 miljoen PET-flessen in zee stroomt. eL-Tec heeft het complexe elektrische systeem ontwikkeld: slimme sensoren regelen automatisch het verwerken van het afval in verschillende bakken en communiceren zelf met de lokale operator wanneer er moet worden gelost. Het systeem is volledig zelfvoorzienend qua groene energieopwekking en gebruik.

Zie ook:
Artikel eL-Tec
https://theoceancleanup.com/

Met een containerschip zeilen: de Ventifoil
Het bedrijf eConowind uit Groningen heeft samen met eL-Tec de Ventifoil ontwikkeld: een vleugelprofiel dat op basis van grenslaagafzuiging 5 keer zo efficiënt stuwkracht genereert in vergelijking tot een zeil. Met een Ventifoil op het dek wordt het brandstofverbruik en daarmee de CO2-uitstoot van containerschepen gereduceerd met gemiddeld 10-20%. Deze slimme innovatie heeft de Maritime Innovation Award 2019 gewonnen.

Zie ook:
Artikel eL-Tec
Maritime Awards
https://www.econowind.nl/