Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Projecten

Lawaaiige warmtepomp verleden tijd

Jaap Bunnik & Rebekka Lennings | 28-11-2019

Optisolar ontwikkelt de Thermodule: een geluidloze en esthetisch aangename warmtebron voor warmtepompen, met meerdere door Innofunding aangevraagde subsidies voor de diverse fases van ontwikkeling. 

Ssssst.
Je kan er niet meer omheen bij een verbouwing: de warmtepomp. We moeten van het gas af, en de warmtepomp lijkt de ideale vervanging van de CV-ketel. Alleen, warmtepompen maken momenteel vaak gebruik van lawaaiige en onaantrekkelijke ventilatoren als warmtebron. Dat maakt het gebruik in woonwijken verre van ideaal. Een alternatief is geothermie, waarbij de warmte die zich diep in de aarde bevindt geluidloos wordt opgepompt, maar waar kostbare werkzaamheden vereist zijn. Optisolar zag hier een mogelijkheid voor verbetering. De innovatieve Thermodule wordt ontwikkeld met behulp van meerdere door Innofunding aangevraagde subsidies voor de verschillende fases van productontwikkeling.

De Thermodule
De Thermodule is een uniek profiel ontworpen door Optisolar, VITbouw en Murdoch Techniek. Het profiel, waar koudemiddel doorheen stroomt, kan worden toegepast als schutting of PVT-systeem. De Thermodule haalt zeer efficiënt en geruisloos warmte uit de lucht om zo een gebouw te verwarmen en functioneert dus als alternatieve warmtebron voor een warmtepomp. Door de integratie met bestaande daken, gevels of hekwerken, is er geen extra ruimte nodig en is het niet nodig om lelijke apparaten in de tuin te zetten. 

Deze veelbelovende warmtebron lijkt precies te zijn wat de energietransitie nodig heeft om van het gas af te gaan. Met alle plezier helpt Innofunding om financiering te regelen voor de diverse ontwikkelingsstadia van deze bijzondere innovatie. 

Zie ook:
https://www.thermodule.nl/
https://www.optisolarpvt.nl/


Dit project is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Nationale regelingen EZ-subsidies, Topsector Energie uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.