Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Projecten

Het recyclen van PET wat makkelijker maken

Ezra van den Bosch | 24-09-2021

Om de Europese klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen zal de industrie en maatschappij onafhankelijker moeten worden van fossiele grondstoffen. Hedendaags gebruikte voedselverpakkingen worden echter vrijwel allemaal nog vervaardigd uit fossiele olie. Dit is zonde omdat we veel meer zouden kunnen hergebruiken van het plastic wat in de omloop is. 

Recycling maakt ons minder afhankelijk van fossiele grondstoffen
Een groot deel van het plastic wordt momenteel nog steeds verbrand of gerecycled naar laagwaardige toepassingen, terwijl we meer materialen zouden moeten hergebruiken om minder afhankelijk te zijn van fossiele grondstoffen.
MEAF ontwikkelt, produceert en verkoopt extruders en is specialist in het extruderen van plastic naar bruikbare folies. Extrusie is een proces waarbij plastic deeltjes worden versmolten en gevormd tot een nieuw product zoals de plasticfolie waar bijvoorbeeld de verse salami voor op je zelfgemaakte pizza in wordt verpakt.


Toegankelijker maken van duurzame recyclingtechnologie
Innofunding mocht MEAF begeleiden bij haar innovatieproject in de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie+ Circulaire Economie (DEI+ CE). Hierin heeft MEAF een extruder ontwikkeld dat slim en efficiënt om kan gaan met gerecycled post-consumer polyethyleen tereftalaat (PET). Dat is het type plastic waar momenteel vrijwel alle kleine en grote drankflessen uit wordt gemaakt. Post-consumer betekent dat de afvalstroom door consumenten is gebruikt en vervolgens vermalen tot vlokken. 

Normaal gesproken gaat PET-plastic eerst naar een groot recyclebedrijf dat het plastic opwaardeert en voedselgeschikt maakt waarna het kan worden verwerkt. De innovatieve extruder van MEAF kan de gerecyclede PET-vlokken omvormen tot folie zonder dat er eerst plastic korrels van moeten worden gemaakt. De extruder van MEAF kan deze stap overslaan dankzij o.a. een innovatieve combinatie van infraroodverhitting om het plastic te drogen en reinigen en een snellere doorvoersnelheid van de PET-vlokken zonder de diameter van de schroef te vergroten. Hierdoor zijn er minder grotere motoren nodig en is het energieverbruik lager.


Dankzij de efficiëntie en het toegankelijke formaat van de extruder maakt MEAF het laagdrempeliger voor bedrijven om duurzaam PET producten te produceren waardoor klein- en middelbedrijf hier sneller mee aan de slag kan gaan. Hierdoor krijgen we meer slagkracht in de transitie naar een fossielvrije maatschappij.

Zie ook:
Website MEAF 
Artikel RVO 
Youtube kanaal 

Dit project is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Nationale regelingen EZ-subsidies, Topsector Energie uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.