Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Projecten

De energiemarkt op met iwell

Rebekka Lennings & Philip Hoogreef | 30-06-2019

De energietransitie is een enorme klus voor de Nederlandse maatschappij. Gelukkig zijn er meerdere ondernemers hard aan het werk om dit mogelijk te maken, op allerlei verschillende fronten. Zo pakt iwell de problematische piekbelastingen op het energienetwerk op. Met behulp van een met Innofunding aangevraagde en verkregen subsidie, gaat iwell batterijen ontwikkelen om in te zetten om te handelen op de energiemarkt.

Stroombalans
Handel op de energiemarkt gaat net iets anders dan op de fruitmarkt. Het belangrijkste principe is namelijk dat de frequentie altijd 50Hz is: een klein beetje erboven of eronder veroorzaakt al schade aan de apparaten in jouw keuken. Deze balans behouden is een uitdaging, vooral wanneer je bedenkt dat elk apparaat wat aan gaat de frequentie naar beneden brengt, waardoor een (duurzame) energiebron eigenlijk gelijktijdig meer stroom moet leveren om alsnog de gewenste frequentie te kunnen garanderen. De uitdaging zit dus in het voorspellen van het stroomgebruik en het snel reageren wanneer de voorspellingen niet 100% accuraat blijken te zijn.

Cube batterijen leveren het wel
Iwell heeft een innovatieve oplossing hiervoor: het plaatsen van hun ‘Cube’ batterijen in woonwijken om deze aan te sluiten op het net en de energiemarkten, om energie te verhandelen en zo de benodigde balans te handhaven op het net. En nog extra slim: ze zetten de batterijen in appartement complexen met een lift. Door hier een batterij neer te zetten, kan die peak shaven op de piekspanning die een lift vraagt wanneer die in beweging wordt gezet. Zo kan een Cube batterij zowel zorgen voor een kleinere (en goedkopere) aansluiting op het net voor het gebouw als voor een betere balans op het net.

De Cube batterijen van iwell gaan volgens ons de wereld veroveren, en wij hebben ze met plezier hier een stapje verder in gebracht.

Zie ook:
https://iwell.nl/


Bron voor de foto’s: https://www.de-alliantie.nl/over-de-alliantie/nieuws/2018/de-alliantie-zet-met-stroomopslag-volgende-stap-naar-energieneutraal-wonen/


Het project is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Nationale regelingen EZ-subsidies, Topsector Energie uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.