Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

aug
31

Kabinet trekt tot € 7 miljard uit voor extra klimaatmaatregelen

Het demissionaire kabinet zal op Prinsjesdag bekendmaken € 6 miljard tot € 7 miljard uit te gaan trekken voor extra klimaatmaatregelen. Dat geld is vooral bestemd voor subsidies, bijvoorbeeld om elektrisch rijden te stimuleren en huizen te isoleren.

Ook gaan er honderden miljoenen euro's extra naar de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit én naar de sociale advocatuur. Dat meldt onder andere het Algemeen Dagblad (AD) op basis van Haagse ingewijden.

Hoewel het kabinet al sinds januari demissionair is, trekt het op Prinsjesdag dus toch de portemonnee. Omdat de formatie nog lang niet ten einde is, hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie maandag besloten tot een reeks nieuwe maatregelen voor het komende jaar.

Gezien de klimaatcrisis én de rechterlijke uitspraak in de Urgenda-zaak trekt het kabinet dus vooral flink meer geld uit voor CO2-besparende maatregelen. Zo gaan er miljarden euro's naar duurzame subsidies. Die zijn onder meer bedoeld om een elektrische auto te kopen of een huis te isoleren.

Er zou verder nog geen besluit zijn genomen over het vervroegd sluiten van een kolencentrale. Ook hakt dit kabinet nog geen knopen door over extra stikstofmaatregelen. Daarover zou een nieuw kabinet moeten beslissen. De exacte begrotingsplannen worden op Prinsjesdag (21 september) naar buiten gebracht.

Zie ook: https://www.ad.nl/politiek/kabinet-trekt-miljarden-uit-voor-klimaat-ook-extra-geld-naar-aanpak-georganiseerde-misdaad~adc421a4/

Terug naar overzicht