Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
31

SBIR-oproep 'Historische transcripties toegankelijk maken met AI'

Vanuit het Small Business Innovation Research Programma (SBIR) is een oproep gepubliceerd om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen voor het toegankelijk maken van historische transcripties met toepassing van Artificiële Intelligentie (AI).

Het Nationaal Archief heeft de laatste jaren veel gedigitaliseerd. Historische handgeschreven archieven zijn als plaatjes beschikbaar op internet (transcripties) maar de informatie in deze documenten is niet doorzoekbaar. Daar wil het Nationaal Archief verandering in brengen.

Doel van deze SBIR-Innovatiecompetitie is het vinden van oplossingen waardoor deze grote hoeveelheid transcripties voor een onderzoeker hanteerbaar wordt. Bij het full-text doorzoeken van de transcriptiedata krijgt de onderzoeker een overvloed aan resultaten te verwerken. Hoe kan onder andere AI de onderzoeker helpen de data slim te bewerken, te indexeren, te ordenen en te verbinden?

De oproep kent geen fase 1 (haalbaarheidsonderzoek). Het Nationaal Archief heeft zelf al uitgebreid voorbereidend onderzoek gedaan. Men dient dus direct een voorstel in voor fase 2 (ontwikkeling van een prototype). Er is een totaalbudget beschikbaar van € 200.000 (inclusief btw), voor het ontwikkelen van drie prototypes. Het maximum per prototype bedraagt € 66.666 (inclusief btw).

Offertes kunnen worden ingediend van 1 augustus tot en met 23 september 2019, 13:00 uur.

Op 3 september organiseert het Nationaal Archief vanaf 9:30 uur tot 13:00 uur een informatiebijeenkomst over de oproep in Den Haag. Aanmelden kan tot uiterlijk 28 augustus door een e-mail te sturen naar sbir@rvo.nl, onder vermelding van telefoonnummer en organisatienaam.

Kijk voor meer informatie op: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/sbir/historische-transcripties-toegankelijk-maken-met-ai

Terug naar overzicht