Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
31

Mondriaan Fonds gaat extra budget voor 75 jaar vrijheid verdelen

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft eerder dit jaar € 15 miljoen extra ter beschikking gesteld om het belang van 75 jaar vrijheid te benadrukken.

Het extra budget is bestemd voor de vernieuwing van oorlogsmusea, voor onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog (WOII) en voor het vergemakkelijken van de digitale toegang tot bronnen en archieven van WOII.

Het Mondriaan Fonds heeft nu bekendgemaakt het extra budget te gaan verdelen op basis van een subsidieregeling. De subsidies zijn bedoeld voor musea, erfgoedinstellingen, zogeheten grassroot initiatieven en onderzoeksinstellingen. Er worden verschillende open oproepen opgesteld, verdeeld over de volgende drie thema's:

  • 1. Digitalisering: voor plannen voor digitalisering, waarbij toegankelijkheid en vindbaarheid van de data voor een passend publiek van belang is, evenals compatibiliteit met het Netwerk Oorlogsbronnen;
  • 2. Onderzoek: voor plannen met betrekking tot maatschappelijk relevant onderzoek dat een bijdrage levert aan de versterking en verdieping van kennis over WOII;
  • 3. Vernieuwing en herinrichting: voor plannen voor het vernieuwen van de vaste presentatie van musea en erfgoedinstellingen met een publiekstoegankelijke WOII (deel)collectie, zoals bouwkundige uitbreiding, herinrichting van een vaste opstelling en het ontwikkelen van vernieuwende presentatievormen. Voor een bouwkundige uitbreiding of herinrichting kan ook een haalbaarheidsonderzoek worden aangevraagd. Voor bouwkundige uitbreidingen komen alleen SMH-leden in aanmerking, met uitzondering van de Herinneringscentra WOII.


Grassroot initiatieven die openbaar toegankelijke projecten realiseren gericht op de herinnering aan WOII, kunnen voor hun activiteiten een lump sum bijdrage aanvragen. Per (sub)thema zullen verschillende percentages eigen bijdragen worden gehanteerd.

De open oproepen worden in het najaar van 2019 gepubliceerd. Er zijn twee aanvraagrondes met deadlines begin 2020 en voorjaar 2020. De aanvragen worden ter advisering voorgelegd aan een adviescommissie, die het bestuur van het Mondriaan Fonds adviseert over het toe- of afwijzen van aanvragen. De behandeltermijn van het Mondriaan Fonds is drie maanden.

Een open informatiemiddag over de oproepen is voorzien in september 2019. De exacte datum zal onder andere bekend worden gemaakt via de website van het Mondriaan Fonds.

Kijk voor meer informatie op: https://www.mondriaanfonds.nl/2019/07/30/vooraankondiging-extra-budget-voor-75-jaar-vrijheid/

Terug naar overzicht