Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
31

Vanaf 1 april registreren als aanvrager voor Europese migratie- en veiligheidsfondsen, regeling gepubliceerd

Het Asylum, Migration, and Integration Fund (AMIF) wordt gebruikt om te anticiperen op het gebied van asiel, integratie en terugkeer en NGO’s de mogelijkheid te bieden om op maat gemaakte projecten te implementeren. Om een aanvraag voor AMIF te kunnen indienen, dient eerst een account aangemaakt te worden via het Subsidieportaal van het Agentschap SZW. Vervolgens kunnen aanvragers zich vanaf 1 april 2015 registreren via het Subsidieportaal van het Agentschap SZW. Indien de registratie is geaccordeerd door het Agentschap SZW, dan kan tussen dinsdag 12 mei 2015, 09.00 uur en vrijdag 12 juni 2015, 17.00 uur een aanvraag worden ingediend.
Bovendien is in de Staatscourant de 'Subsidieregeling AMIF en ISF 2014-2020' gepubliceerd. AMIF is het Europees Fonds voor asiel, migratie en integratie; ISF is het Fonds voor interne veiligheid.
De hoogte van de subsidie voor projecten bedraagt maximaal 75% van de subsidiabele kosten. De subsidiabele kosten moeten tenminste € 400.000 bedragen. Subsidie kan worden verstrekt voor projecten zonder winstoogmerk op het gebied van:

Het behoud en verbeteren van de kwaliteit van het opvang- en asielstelsel. Het subsidieplafond voor het tijdvak 12 mei tot en met 12 juni 2015 bedraagt € 14.800.000. Voor subsidies aan organisaties met een de jure monopoliepositie is van dit plafond een bedrag gereserveerd van € 8.880.000;
De bevordering van de participatie in de samenleving van onderdanen van een niet-westers derde land en hun naaste verwanten. Het subsidieplafond voor het tijdvak 12 mei tot en met 12 juni 2015 bedraagt € 8.800.000;
De bevordering van terugkeer van vreemdelingen die geen recht op verblijf in Nederland hebben dan wel van vreemdelingen die nog in afwachting zijn van een beslissing op hun verzoek tot verblijf, dan wel van vreemdelingen met een tijdelijk verblijfsrecht. Het subsidieplafond voor het tijdvak 12 mei tot en met 12 juni 2015 bedraagt € 16.400.000. Voor subsidies aan organisaties met een de jure monopoliepositie is van dit plafond een bedrag gereserveerd van € 8.200.000.

Voor de drie bovenstaande typen projecten kan subsidie worden aangevraagd door nationale, regionale of lokale overheidsorganisaties; onderwijs- en onderzoeksinstellingen; opleidingsorganisaties; sociale partners; internationale gouvernementele- en niet-gouvernementele organisaties; niet-gouvernementele organisaties; privaatrechtelijke ondernemingen; en publiekrechtelijke ondernemingen. Overigens kan een aanvraag ook gericht zijn op twee of drie van bovenstaande typen projecten, zolang er één centrale doelstelling is, die gericht is op de betreffende doelgroepen.
Overigens bestaat de regeling nog uit andere onderdelen, wel zijn hiervoor specifieke aanvragers vastgesteld:

financieel rechercheren (aanvrager: directoraat-generaal Rechtshandhaving en Rechtspleging of het directoraat-generaal Politie van het Ministerie van Veiligheid en Justitie);
het Europees opleidingsprogramma voor Rechtshandhaving (aanvrager: Landelijk selectie- en opleidingsinstituut politie);
het verbeteren van slachtofferzorg (aanvrager: de politie);
risico- en crisisbeheersing (aanvrager: Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid);
management van de externe EU-grenzen, zowel op visa als op grenzen (aanvrager: Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Koninklijke Marechaussee (Defensie) of de Kustwacht).

De AMIF/ISF programmaperiode loopt van 2014 tot en met 2020. De periode waarin de projecten subsidiabel zijn, eindigt op 31 december 2023. Er is (in afgeronde bedragen) € 146.500.000 beschikbaar voor de projecten gedurende de gehele periode. Daarin is een onderverdeling gemaakt van € 88.200.000 voor AMIF en € 58.300.000 voor ISF. Zie voor meer informatie het nieuwsbericht van Agentschap SZW.

Terug naar overzicht