Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
31

Wijzingen Regeling lerarenbeurs voor scholing en zij-instroom

Minister Bussemaker en Staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben een wijziging van de Regeling lerarenbeurs voor scholing en zij-instroom 2009-2017 gepubliceerd. Deze regeling bestaat uit twee subsidies: de lerarenbeurs en de subsidie zij-instroom. De belangrijkste wijzigingen op een rij:

Lerarenbeurs:
• De indienperiode is met 2 weken ingekort en loopt nu van 1 april tot en met 31 mei 2014. Werkgevers krijgen hierdoor meer ruimte voor roostertechnische aanpassingen. De meeste leraren worden tijdens hun studie namelijk voor een aantal uren per week vervangen of vrijgesteld;
• Het subsidieplafond voor 2014 is vastgesteld op € 86.500.000;
• Er is ruimte gemaakt om af te wijken van de voorwaarden voor startende leraren binnen het primair onderwijs die deelnemen aan het project VierSlagLeren. Een startende leraar die aan dit project deelneemt kan nu ook subsidie voor studiekosten krijgen. Er kan geen aanspraak worden gemaakt op subsidie voor studieverlof voor de startende leraar;
• Het ministerie van OCW heeft het voornemen om vanaf 2015 registratie in het lerarenregister als voorwaarde te stellen voor het toekennen van een Lerarenbeurs. Leraren die in 2014 een Lerarenbeurs aanvragen, worden hierover geïnformeerd via een bijlage bij de beschikking.

Zij-instroom:
• De deadline is vervroegd van 31 december naar 15 oktober 2014. Aanvragen voor de begeleiding van zij-instromers voor het project Eerst de Klas moeten uiterlijk 31 juli 2014 worden ingediend;
• Het subsidieplafond voor 2014 is vastgesteld op € 13.000.000;
• Er is een nieuwe categorie binnen Zij-instroom, namelijk het project Onderwijstraineeship. Dit project is vorig jaar al opgezet om het aantal academici binnen het onderwijs te vergroten en het tekort aan leraren terug te dringen in onder meer de bètavakken. Academici verbinden zich voor twee jaar aan een ‘traineeship’. In deze periode ronden zij een eerstegraads lerarenopleiding af en staan drie tot vier dagen per week voor de klas in de sector vo. Zij geven les in een tekortvak: wiskunde, natuurkunde, scheikunde, Frans, Duits, Nederlands of Engels. Deze groep voldoet aan de voorwaarden voor zij-instroomsubsidie.
De lerarenbeurs stelt bevoegde leraren in staat een geaccrediteerde bachelor- of masteropleiding te volgen om daarmee hun kwalificatieniveau te verhogen. De leraar ontvangt subsidie voor studiekosten die dient ter dekking van de kosten van studie, studiemiddelen en reiskosten. Zijn werkgever kan subsidie ontvangen om de leraar studieverlof te verlenen en een vervanger aan te stellen.
De subsidie voor zij-instroom is bedoeld voor personen die nog geen onderwijsbevoegdheid hebben en in het onderwijs (willen) werken. Om in het onderwijs te kunnen (blijven) werken dienen ze een zij-instroomtraject te volgen dat binnen twee jaar leidt tot een onderwijsbevoegdheid. De subsidie dient ter bekostiging van het zij-instroomtraject en wordt verleend aan de werkgever van de zij-instromer.

Terug naar overzicht