Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
31

ZonMw-oproep klinisch onderzoek post-COVID

De oproep, 'Klinisch onderzoek post-COVID - Patiëntvragen', richt zich op onderzoek naar de behandeling van de meest beperkende klachten die ervaren worden door patiënten.

De volgende partijen kunnen aanspraak maken op (een gedeelte van de) subsidie:

  • Nederlandse onderzoeksorganisaties in de zin van het EU staatssteunrecht;
  • uitvoerders van een wettelijke taak/belangenorganisaties die voor dit project belangenbehartigende activiteiten uitvoeren, zoals patiëntenorganisaties;
  • Nederlandse zorginstellingen;
  • Nederlandse private partijen (met winstoogmerk).

De oproep heeft als doel invulling te geven aan de belangrijkste onderwerpen op het gebied van klinisch onderzoek naar post-COVID vanuit het patiëntperspectief. Deze onderwerpen zijn geïdentificeerd in de achterbanraadpleging van patiëntorganisaties Long Covid Nederland, Kinderen met Long Covid en PostCovid NL. Binnen de oproep is onderzoek mogelijk naar de behandeling van de meest beperkende klachten van patiënten met post-COVID, zijnde:

  • Post-exertionele malaise (PEM);
  • Cognitieve problemen (concentratieproblemen/geheugenproblemen/hersenmist en overprikkeling);
  • Orthostatische intolerantie/Postural orthostatic tachycardia syndrome (POTS)/dysautonomie;
  • Uitputting in brede zin (ook in afwezigheid van PEM).

De projecten dienen aansluiting te vinden bij het onderzoeks- en expertisenetwerk post-COVID (Post-COVID Netwerk Nederland). Het streven is om minimaal één onderzoek gericht op kinderen met post-COVID te financieren.

Het totale beschikbare budget in deze subsidieronde bedraagt € 6 miljoen. Er geldt geen maximumbudget per project. Het streven is om minimaal financiering te verstrekken aan alle vier de genoemde klinische onderzoeksonderwerpen relevant voor de oproep. Projecten hebben een maximale looptijd van 24 maanden. Het project moet tevens afgerond zijn op 31 december 2026, conform de looptijd van het post-COVID programma. Het project dient zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk twee maanden na honorering, van start te gaan.

Aanvragen kunnen worden ingediend via MijnZonMw. De deadlines zijn: 12 maart 2024 (projectidee) en 26 juni 2024 (uitgewerkte subsidieaanvraag).

Terug naar overzicht