Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
31

LEADER-regeling voor Gelders platteland dit voorjaar open

Het gaat hierbij om subsidie uit het Europese programma LEADER, die kan worden aangevraagd op basis van een nog te publiceren openstellingsbesluit in het kader van de Verordening Europese Landbouwsubsidies 2023-2027 provincie Gelderland (NSPGLD). Te ondersteunen projecten moeten niet alleen bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland, maar ook passen binnen de zogeheten Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) voor het betreffende gebied.

Naar verwachting gaat de regeling gespreid open, tussen 1 april en 1 juni 2024. Dit geldt voor de gebieden Achterhoek, De Liemers, Rijk van Nijmegen Maas en Waal, GEUS (Garderen, Elspeet, Uddel en Speuld), Rivierenland en IJsselvallei.

In totaal hebben 34 gemeenten en drie waterschappen, samen met betrokkenen uit de regio, per gebied een LOS opgesteld. Alle ideeën die passen in dit plan, maken kans op subsidie. Het kan bijvoorbeeld gaan om verandering naar een duurzamere manier van werken voor boeren en tuinders, of om het verbeteren van sociale contacten in de regio door het beschermen en bewaren van voorzieningen (zoals een dorpsgebouw weer gebruiken voor bijeenkomsten of activiteiten).

In de vorige LEADER-periode (2014-2022) was alleen de Achterhoek een LEADER-gebied in Gelderland.”¯Voor de periode van 2023 tot 2027 is in totaal € 9,8 miljoen beschikbaar om de zes Lokale Ontwikkelingsstrategieën uit te voeren. Hiervan is € 5,6 miljoen beschikbaar gesteld door de Europese Unie, € 3,4 miljoen door de gemeenten en waterschappen, en € 800.000 door de provincie Gelderland.

Zie ook: https://www.gelderland.nl/nieuws/europees-geld-beschikbaar-voor-leefbaar-platteland

Terug naar overzicht