Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
30

OCW publiceert Subsidieregeling Tel mee met Taal 2021-2024

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft de Subsidieregeling Tel mee met Taal 2021-2024 (TELTAAL21) gepubliceerd.

Het doel van deze al aangekondigde opvolger van de Subsidieregeling Tel mee met Taal (TELTAAL) is het ondersteunen en stimuleren van initiatieven om laaggeletterdheid te voorkomen en te bestrijden. De regeling bestaat uit drie onderdelen: subsidie voor activiteiten voor laaggeletterde werknemers (§ 2), subsidie voor activiteiten voor laaggeletterde ouders (§ 3) en subsidie voor experimenten (§ 4).

§ 2. Subsidie voor activiteiten voor laaggeletterde werknemers
Deze subsidie is gericht op het vergroten van de basisvaardigheden van laaggeletterde werknemers door hen opleidingstrajecten aan te bieden. Tevens is het doel om de aandacht die werkgevers hebben voor investeringen in de basisvaardigheden van hun werknemers, als onderdeel van het personeelsbeleid, te vergroten.

Subsidie kan worden aangevraagd door werkgevers. Een aanvraag kan ook worden ingediend door een werkgever namens hemzelf en één of meer andere werkgevers. Ook een O&O-fonds of opleider kan optreden als penvoerder voor één of meer werkgevers. De aanvrager kan geen overheidsinstantie zijn.

Subsidie wordt verstrekt voor opleidingstrajecten die zijn gericht op het vergroten van één of meer taalvaardigheden, de rekenvaardigheid of de digitale vaardigheden van de werknemer. De werknemers aan wie het opleidingstraject wordt aangeboden, zijn woonachtig in Nederland en beheersen één of meer vaardigheden van de Nederlandse taal onder het niveau van een startkwalificatie. Het opleidingstraject moet worden gegeven door een taaldocent, moet worden gegeven in de Nederlandse taal en bestaat uit minimaal 30 contacturen.

De subsidie bedraagt maximaal 67% van de subsidiabele kosten. Het maximaal aan te vragen bedrag per jaar is € 125.000 per aanvrager. Alleen de directe kosten voor het opleidingstraject zijn subsidiabel. Deze directe kosten mogen bovendien niet hoger zijn dan € 150 per contactuur per opleidingstraject en € 1500 per werknemer per opleidingstraject.

Voor subsidieverstrekking op grond van deze paragraaf is:

  • in het kalenderjaar 2021 een bedrag beschikbaar van ten hoogste € 8,8 miljoen;
  • in het kalenderjaar 2022 een bedrag beschikbaar van ten hoogste € 2,9 miljoen;
  • in de kalenderjaren 2023 en 2024 jaarlijks een bedrag beschikbaar van ten hoogste € 3,35 miljoen.


§ 3. Subsidie voor activiteiten voor laaggeletterde ouders
Deze subsidie is gericht op het vergroten van basisvaardigheden van laaggeletterde ouders en een goed educatief partnerschap tussen ouder, onderwijsinstelling, instellingen die de jeugdgezondheidszorg uitvoeren en voorschoolse voorzieningen, alsmede een educatief thuismilieu (preventie van laaggeletterdheid bij kinderen).

Subsidie kan worden aangevraagd door natuurlijke personen en rechtspersonen. Aanvragen worden door een aanvrager ingediend namens hemzelf (de penvoerder) en minimaal twee andere partijen, waaronder minimaal een lokale bibliotheek, een instelling die de jeugdgezondheidszorg uitvoert, een onderwijsinstelling of een voorschoolse voorziening. De aanvrager kan geen overheidsinstantie zijn. Een aanvraag dient ondersteund te worden door minimaal één gemeente.

Subsidie kan worden verstrekt voor:

  • een in de Nederlandse taal gegeven cursus voor ouders met minimaal 30 contacturen per ouder: de cursus moet gericht zijn op het vergroten van één of meer taalvaardigheden, de rekenvaardigheid of de digitale vaardigheden van de ouder. Als het een taalcursus betreft, is deze cursus gericht op het door de ouder toepassen van de taalvaardigheden in de communicatie met en over diens kind of kinderen. Ouders aan wie de cursus wordt aangeboden, zijn woonachtig in Nederland en beheersen één of meer vaardigheden van de Nederlandse taal onder het niveau van een startkwalificatie; of
  • overige activiteiten gericht op ouders: activiteiten zijn gericht op het stimuleren van educatief partnerschap tussen ouder, onderwijsinstelling, instellingen die de jeugdgezondheidszorg uitvoeren en voorschoolse voorzieningen, en de ontwikkeling van één of meer taalvaardigheden, de rekenvaardigheid of de digitale vaardigheden. Ook kunnen overige activiteiten zijn gericht op het bevorderen van een educatief thuismilieu dat is gericht op ontwikkeling van één of meer taalvaardigheden, de rekenvaardigheid of de digitale vaardigheden.


Een aanvrager kan per jaar slechts subsidie aanvragen voor één van beide typen activiteiten.

De subsidie bedraagt maximaal 67% van de subsidiabele kosten. Het maximaal aan te vragen bedrag per jaar is € 125.000 per aanvrager. Alleen de directe kosten zijn subsidiabel. Voor een cursus geldt dat deze directe kosten niet hoger mogen zijn dan € 600 per ouder. Voor overige activiteiten is er geen maximum per deelnemende ouder.

Voor subsidieverstrekking op grond van deze paragraaf is in:

  • de kalenderjaren 2021 en 2022 jaarlijks een bedrag beschikbaar van ten hoogste € 1,3 miljoen;
  • de kalenderjaren 2023 en 2024 jaarlijks een bedrag beschikbaar van ten hoogste € 1,75 miljoen.


§ 4. Subsidie voor experimenten
Deze subsidie is gericht op het vergroten van de kennis over kansrijke aanpakken door experimenten mogelijk te maken op het gebied van het bereiken van laaggeletterde personen.

Subsidie kan worden aangevraagd door natuurlijke personen en rechtspersonen. De aanvraag kan worden ingediend door één partij, maar ook door een penvoerder namens hemzelf en één of meer andere partijen. De aanvraag moet worden ondersteund door minimaal één gemeente.

Er kan subsidie aangevraagd worden voor twee soorten experimenten:

  • een praktijkgericht experiment gericht op het beter kunnen bereiken van laaggeletterde personen zodat zij kunnen worden toegeleid naar cursussen gericht op taalvaardigheden, rekenvaardigheden of digitale vaardigheden;
  • een praktijkgericht experiment gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het cursusaanbod voor laaggeletterde personen.


De subsidie bedraagt maximaal 80% van de subsidiabele kosten. Het minimaal aan te vragen bedrag per jaar is € 25.000 en de subsidie is maximaal € 125.000 per aanvrager.

Voor subsidieverstrekking op grond van deze paragraaf is in de kalenderjaren 2021 en 2022 jaarlijks een bedrag beschikbaar van ten hoogste € 625.000.

Aanvragen
Aanvragen kunnen jaarlijks van 1 januari tot en met de laatste dag van februari digitaal worden ingediend bij de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I). Indien het subsidieplafond voor 2021 voor § 2 (subsidie voor activiteiten voor laaggeletterde werknemers) na de reguliere aanvraagperiode niet is uitgeput, wordt een tweede aanvraagtijdvak opengesteld van 1 juni 2021 tot en met 30 juni 2021.

Terug naar overzicht