Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
30

Overzichtssite sectorplan primair onderwijs gelanceerd

Het Sectorplan PO is een gezamenlijk initiatief van het Vervangingsfonds/Participatiefonds en het Arbeidsmarktplatform PO. Om de knelpunten op de arbeidsmarkt binnen de sector gezamenlijk op te vangen, hebben deze partijen een sectorplan voor het primair onderwijs opgesteld. Nu is ook een overzichtssite gelanceerd, waarmee werkgevers in het primair onderwijs informatie kunnen vinden over de subsidieregelingen Jong & Oud en Regionale Transfercentra, alsmede over de landelijke mobiliteitstools.

Het ministerie van SZW biedt voor een bedrag van € 11 miljoen cofinanciering voor de activiteiten uit het sectorplan. Vanuit de branche zelf wordt ongeveer eenzelfde bedrag bijgelegd.

Jong&Oud is een financiële stimuleringsregeling waarmee een schoolbestuur loonkostensubsidie kan aanvragen. De regeling kent twee mogelijkheden:
• U neemt een jonge, werkloze leraar in dienst. Deze jonge leraar wordt toegevoegd aan het bestaande team. Het schoolbestuur ontvangt 20% van de loonkosten van de startende leraar als subsidie. Een aanvraag kan worden ingediend tot 1 januari 2016;
• U vervangt een leraar die met flexibel pensioen gaat door een jonge werkloze leraar. Bij vervroegde uittreding van een oudere werknemer ontvangt het schoolbestuur een subsidie van (maximaal) 50% van de RVU-heffing. Dit onder de voorwaarde dat de school een langdurig werkloze leraar in dienst neemt voor minimaal één jaar en minimaal 28 uur per week. Een aanvraag kan worden ingediend tot 1 april 2015.

De subsidieregeling Regionale Transfercentra is bedoeld voor samenwerkende schoolbesturen in krimpregio’s, die een regionaal transfercentrum gaan opzetten. Cofinanciering is mogelijk voor de oprichting van een transfercentrum. Daarnaast wordt advies op maat gegeven door serviceteams zoals het in kaart brengen van regionale werkgelegenheid, beantwoording van vragen over arbeidsvoorwaarden en praktische aanbevelingen bij de oprichting van een transfercentrum. De deadline voor het indienen van een projectplan is 15 december 2015. De deadline voor het indienen van de subsidieaanvraag is 29 februari 2016. Er is budget beschikbaar voor de opzet van maximaal 10 transfercentra. Inmiddels zijn al startverklaringen getekend voor het opzetten van centra in Zeeland en Groningen.

Mobiliteitstools tenslotte zijn instrumenten ten behoeve van regionale transfercentra en andere samenwerkingsverbanden van schoolbesturen die gezamenlijk de problematiek van boventalligheid willen aanpakken. U kunt terecht bij het Participatiefonds/Vervangingsfonds om modellen, voorbeelden, checklists en stappenplannen op te vragen.

Terug naar overzicht