Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
30

Nieuw thema vastgesteld voor regeling Erfgoedparticipatie

Het Fonds voor Cultuurparticipatie wil met de programmalijn Erfgoedparticipatie bijdragen aan het versterken van de erfgoedsector en met name aan het levend houden van immaterieel erfgoed. In 2015 en 2016 heeft deze regeling als thema 'nieuwe verbindingen'. Het fonds vindt het leggen van nieuwe verbindingen van groot belang om immaterieel erfgoed een hedendaagse dimensie te geven en daarmee toekomstbestendig te maken.

Binnen deze subsidieregeling kunnen aanvragen worden ingediend voor één van de volgende onderwerpen:
• Projecten die nieuwe verbindingen leggen tussen immaterieel erfgoed en maatschappelijke vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan immaterieel erfgoed en krimpregio’s, verlies, dementie, immigratie, werkloosheid of sociale cohesie;
• Projecten die nieuwe verbindingen leggen tussen immaterieel erfgoed en nieuwe generaties beoefenaars. Veel erfgoedgemeenschappen hebben moeite met het vinden van nieuwe beoefenaars van hun traditie met als risico dat deze verdwijnt. Het fonds zoekt bijzondere initiatieven die een langdurige relatie opzetten met een nieuwe doelgroep;
• Projecten die nieuwe verbindingen leggen tussen immaterieel erfgoed en materieel erfgoed. Om materieel erfgoed te behouden, is het van belang ook het immaterieel erfgoed in leven te houden. Hoe draait immers een molen zonder de kennis van de molenaar?

Subsidie kan aangevraagd worden door erfgoedgemeenschappen maar ook door culturele instellingen. De aanvrager moet een stichting of vereniging zijn met een culturele doelstelling en zonder winstoogmerk. De eerstvolgende deadline van deze regeling is 15 januari 2015. Dan kunnen zowel voorbeeldstellende projecten (subsidieaanvraag tussen € 5.000 en € 24.999) als beeldbepalende projecten (subsidieaanvraag tussen € 25.000 en € 80.000) worden ingediend. De bijdrage is maximaal 50% van de totale projectkosten.

Terug naar overzicht