Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
30

EZ stelt € 400 miljoen garantie beschikbaar voor verbreding en vergroting aanbod MKB-financiering

Sinds vandaag kunnen nieuwe aanbieders die geld willen lenen aan het MKB, aanspraak maken op een nieuwe overheidsgarantie. Minister Henk Kamp van Economische Zaken stelt maximaal € 400 miljoen garantie beschikbaar voor meer en nieuwe vormen van krediet voor MKB’ers. Het is een unieke aanpak, omdat de overheid tot nu toe alleen maar garanties gaf op de financiering die direct aan bedrijven werd verstrekt, in plaats van aan financiers.

Partijen kunnen tot en met 24 december 2014 voorstellen indienen bij RVO. De voorstellen worden beoordeeld door een commissie van externe experts. Naar verwachting zullen de eerste financieringsvoorstellen al in 2015 tot een resultaat leiden.

De financiering van deze nieuwe initiatieven wordt mogelijk gemaakt via een overheidsgarantie van maximaal 80%. Deze garantie is noodzakelijk om nieuwe partijen de mogelijkheid te geven de markt te betreden. Zonder deze garantie komen ze moeilijk tot niet aan financiering. Beleggers investeren niet snel in een fonds zonder track record of internationale benchmark. Door deze garantie kunnen zij een record opbouwen, terwijl het risico beperkt blijft.

Minister Kamp noemt het MKB de motor van de Nederlandse economie en onmisbaar voor het versterken van het voorzichtige economische herstel. Veel financieringsaanvragen van MKB’ers worden echter door banken afgewezen waardoor ze niet kunnen doorgroeien. Er bestaat dan ook een grote behoefte aan nieuwe financieringsmogelijkheden voor het MKB. Deze garantie helpt nieuwe aanbieders van MKB-kredieten.

Op 10 november 2014 kunt u een informatiebijeenkomst bijwonen. Aanmelding hiervoor kan bij dhr. J. Weststrate per adres Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Prinses Beatrixlaan 2 2595 AL Den Haag, Postbus 93144 2509 AC Den Haag of per email ko.weststrate@rvo.nl.

Terug naar overzicht