Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

aug
30

Ruim € 113 miljoen voor baanbrekend fundamenteel onderzoek

Zes consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal € 113,8 miljoen steun om de komende jaren wetenschappelijke onderzoeksprogramma's uit te voeren.

Minister Van Engelshoven (OCW) stelt deze middelen beschikbaar voor wetenschappelijke consortia die op hun gebied in de wereldtop kunnen meedoen met baanbrekend onderzoek.

De gehonoreerde programma's betreffen onderzoek naar complexe aandoeningen van de hersenen op moleculair en cellulair niveau, het versterken van landbouwgewassen om de uitdagingen van duurzame voedselproductie aan te gaan, een radicale nieuwe benadering van geestesziektes om te komen tot een gezonde samenleving, het meten en verklaren van de effecten van de omgeving op onze gezondheid (het zogenoemde 'exposoom'), het ontwikkelen van een systeem voor artificiële intelligentie (AI) waarbij de mens centraal staat (hybride intelligentie) en een nieuwe benadering om de ontwikkeling van ontwrichtende technologieën te onderzoeken.

Met de financiering kunnen onderzoekers gedurende tien jaar universitair toponderzoek doen en multidisciplinair samenwerken.

Programma Zwaartekracht
De toegekende bijdragen zijn afkomstig uit het programma Zwaartekracht, gefinancierd door het ministerie van OCW. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in opdracht van OCW de onderzoeksgroepen geselecteerd. Eén van de pijlers van het programma is dat over de disciplines en universiteiten heen wordt samengewerkt. De wetenschappers zetten gezamenlijk excellente wetenschappelijke onderzoeksprogramma's op. De vorige toekenningen waren in 2017.

Selectieprocedure NWO
NWO ontving deze ronde in totaal 34 aanvragen voor financiering binnen Zwaartekracht. Daarvan werden er zestien uitgenodigd voor een interview en uiteindelijk werden er dus zes consortia geselecteerd. De beoordeling, onderlinge vergelijking en selectie was in handen van externe referenten en een internationale onafhankelijke commissie van wetenschappers met een brede kennis van ontwikkelingen in de wetenschap en ervaring met grote wetenschappelijke onderzoeksprojecten.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de toekenningen, inclusief samenvattingen van de gehonoreerde projecten, op: https://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2019/08/meer-dan-100-miljoen-voor-baanbrekend-fundamenteel-onderzoek.html

Terug naar overzicht