Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

aug
30

Extra SIM-budget voor overige monumenten en groene monumenten

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt eenmalig extra budget beschikbaar voor de Subsidieregeling instandhouding monumenten (SIM).

In 2019 is er namelijk voor € 25 miljoen meer subsidie aangevraagd dan er initieel aan budget beschikbaar is gesteld. Er is sprake van overvraag bij de categorieën overige rijksmonumenten en groene monumenten. Daar tegenover staat dat er net als vorige jaren budget overblijft bij de categorie archeologische monumenten. Om in te spelen op bovenstaande ontwikkelingen worden de volgende drie deelplafonds voor 2019 aangepast:

  • het budget voor overige rijksmonumenten wordt met € 23 miljoen verhoogd;
  • het budget voor groene monumenten wordt met € 2 miljoen verhoogd;
  • het budget voor archeologische rijksmonumenten wordt met € 2 miljoen verlaagd.


Verklaring
De overvraag bij de eerste twee categorieën kan gedeeltelijk worden verklaard door een vergelijking te maken met 2013, toen er ook sprake was van een flinke overvraag. Van die groep aanvragers heeft 65% dit jaar (vanwege de zesjaarscyclus van de SIM) wederom subsidie aangevraagd. Een andere oorzaak betreft de prijsstijgingen in de restauratiesector. Bovendien wordt de SIM steeds beter benut door bepaalde groepen eigenaren zoals decentrale overheden en het bedrijfsleven, en is het aantal aanvragen gegroeid voor agrarische gebouwen, kastelen en landhuizen.

Dekking
De overvraag wordt gedekt door een herschikking van bestaande middelen binnen de monumentenzorg. Al enkele jaren blijft er budget over bij de categorie archeologische monumenten. Een deel van deze middelen wordt nu gebruikt om de overvraag bij groene monumenten te dekken. De overvraag bij de overige rijksmonumenten wordt deels gefinancierd door vrijvallende middelen in de monumentenzorg. Subsidies worden gemiddeld 10% lager vastgesteld dan het verleende bedrag. De vrijvallende middelen die daardoor over meerdere jaren ontstaan, worden nu ingezet ter verhoging van het SIM-budget. Ten slotte is er voor 2019 € 5,169 miljoen prijsbijstelling beschikbaar.

Evaluatie
In 2020 wordt de SIM geëvalueerd (tegelijkertijd met de evaluatie van het eerste gebruik van de woonhuisregeling) en op basis daarvan zo nodig aangepast. Dat biedt mogelijkheden voor meer structurele oplossingen voor een eventueel blijvende overvraag op de regeling, aldus OCW.

Terug naar overzicht