Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
30

ZonMw-oproep voor tijdig signaleren en ondersteunen van kinderen en gezinnen in kwetsbare omstandigheden

ZonMw heeft een oproep binnen het programma 'Wat werkt voor de jeugd' gepubliceerd.

Deze oproep, 'Wat werkt bij het tijdig signaleren en ondersteunen van kinderen en gezinnen in kwetsbare omstandigheden?', is gericht op onderzoek naar het beter signaleren en bereiken van kinderen en gezinnen in kwetsbare omstandigheden en de ondersteuning van deze doelgroep. De onderzoeken moeten inzicht geven in wat werkt in het versterken van beschermende factoren en hoe hier effectief op ingezet kan worden.

Binnen deze subsidieronde kan voor twee type projecten een aanvraag ingediend worden:

  • onderzoeksprojecten gericht op het vergroten en toepassen van kennis over wat werkt in het vroeg signaleren en ondersteunen van kinderen en gezinnen in kwetsbare omstandigheden voor kansrijk opgroeien en opvoeden;
  • een overkoepelend project gericht op het bundelen en verspreiden van bestaande en nieuwe kennis over wat werkt in het vroeg signaleren en ondersteunen van kinderen en gezinnen in kwetsbare omstandigheden voor kansrijk opgroeien en opvoeden. En het verbinden en stimuleren van uitwisseling tussen de onderzoeksprojecten.


Aanvragen kunnen worden ingediend door samenwerkingsverbanden tussen een onderzoeksinstelling en minimaal één, maar bij voorkeur meerdere praktijkinstellingen en/of partijen uit de pedagogische civil society. In het project dient structurele inbreng te zijn geborgd vanuit relevante partijen zoals professionals, praktijkorganisaties, gemeenten, ouders en jongeren, beleid en opleidingen.

Voor de onderzoeksprojecten kan per aanvraag maximaal € 300.000 worden aangevraagd. De maximale looptijd van deze projecten is 36 maanden. Het totaal beschikbare budget voor deze type projecten is € 3,3 miljoen. Er kan één overkoepelend project toegekend worden van maximaal € 200.000. Dit project loopt langer door dan de onderzoeksprojecten om ook nieuwe resultaten te kunnen bundelen en verspreiden. Looptijd van dit project is maximaal 42 maanden.

Aanvragen kunnen tot en met 27 oktober 2020, 14.00 uur worden ingediend via ProjectNet.

Zie voor meer informatie: https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/wat-werkt-bij-het-tijdig-signaleren-en-ondersteunen-van-kinderen-en-gezinnen-in-kwetsbare-omstandigh/

Over het programma
Het doel van het programma 'Wat werkt voor de jeugd' is het vergroten, toepassen en toepasbaar maken van kennis over wat werkt in de preventie, opvoed- en jeugdhulp voor kinderen en gezinnen gericht op het stimuleren van de psychosociale ontwikkeling van kinderen en gezinnen.

Met het programma wil ZonMw meer te weten komen over wat werkt in de hulp en ondersteuning voor jongeren en gezinnen. Het gaat dan zowel om hulp aan gezinnen bij het opvoeden, hulp die is gericht op het voorkomen van problemen (preventie) als hulp aan kinderen en jongeren zelf. Zo hoopt ZonMw de hulp aan jongeren op een positieve manier te beïnvloeden, en ook de manier waarop die hulp wordt aangeboden en wordt georganiseerd.

Met het overbrengen en toepassen van deze kennis wil ZonMw ervoor zorgen dat mensen in de jeugdsector (zowel jongeren, ouders als professionals en mensen bij de gemeente) deze inzichten echt kunnen toepassen in hun werk en in hun dagelijkse leven.

Terug naar overzicht