Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
30

Wijziging subsidies onderwijs en onderzoek aangekondigd

Het kabinet gaat vanaf 2014 budget vrijmaken om te kunnen herinvesteren in onderwijs en onderzoek. Dit hebben minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker (OCW) in een kamerbrief laten weten.
Het geld is afkomstig uit subsidies, die niet direct bijdragen aan het primaire onderwijsproces en subsidies, die geen prioriteit (meer) hebben. De ombuiging loopt op van € 100 miljoen in 2014 tot € 200 miljoen vanaf 2015. Dit is bijna de helft van het totale bedrag dat in onderwijs en onderzoek aan subsidie omgaat.

Bij subsidies die niet langer binnen de prioriteiten vallen, is kritisch gekeken naar de versnippering van de activiteiten. Dergelijke subsidies zullen worden gebundeld. Instituten met vergelijkbare taken moeten beter en efficiënter gaan samenwerken. De resterende subsidies krijgen, voor zover dit (juridisch) mogelijk is, een efficiëncytaakstelling opgelegd van 10%.

De € 200 miljoen die op deze manier structureel ter beschikking komt, zal terug worden geïnvesteerd in onder andere kwaliteitsverbetering van leraren en schoolleiders en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

Terug naar overzicht