Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
30

Langere aanvraagtermijn voor specifieke uitkering stimulering sport

Er is een wijziging van de Regeling specifieke uitkering stimulering sport (RSUS) gepubliceerd. De wijziging heeft betrekking op de verlenging van de jaarlijkse aanvraagtermijn.

Geconstateerd is dat de gemeentelijke uitvoeringsinstanties, door uitwerking van een wijziging in het belastingplan, een complexere aanvraag moeten indienen dan in eerste instantie was voorzien. Om hen hiervoor meer tijd te bieden, wordt de aanvraagtermijn verzet van 1 mei naar 1 juni. Daarnaast is de regeling zo gewijzigd dat een aanvrager twee weken de tijd krijgt om een aanvraag aan te vullen. Aanvragen die na deze termijn nog incompleet zijn, worden afgewezen. Indien dit nodig is, kan de standaard beslistermijn van dertien weken worden verlengd met twee weken.

Naast een wijziging van de regeling, zijn ook de ‘Beleidsregels inhoudende de beoordeling van aanvragen van gemeenten voor de Regeling specifieke uitkering stimulering sport’ gepubliceerd. Aanleiding voor deze nieuwe beleidsregels is dat er na publicatie van de regeling discussie is ontstaan in hoeverre activiteiten waarvoor de gemeente een sportbedrijf inschakelt voor een specifieke uitkering op grond van deze regeling in aanmerking zouden komen. Met de nu gepubliceerde beleidsregels wordt hier nadere uitleg over gegeven.

Gemeenten kunnen bij de uitvoering van het sportbeleid de diensten van een sportbedrijf inschakelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het exploiteren van grote sportvoorzieningen zoals een zwembad of ijsbaan, waarbij zeer specifieke kennis voor exploitatie vereist is. Een sportbedrijf kan zowel een publiekrechtelijke als privaatrechtelijke organisatie zijn die uitvoering geeft aan de gemeentelijke doelstellingen op het terrein van sport.

Er kan een uitkering worden verstrekt voor de activiteiten van deze sportbedrijven mits:

  • de gemeente zowel een bestuurlijk als een financieel belang heeft in het betreffende sportbedrijf;
  • er geen recht op aftrek van omzetbelasting of compensatie uit het btw-compensatiefonds bestaat voor de door de sportbedrijven uitgevoerde activiteiten; en
  • aan de betreffende organisatie niet reeds subsidie is verleend op grond van de Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties.


Een gemeente kiest er zelf voor om de bestedingen van het sportbedrijf wel of niet op te nemen in haar aanvraag.

Over de regeling
Het doel van de Regeling specifieke uitkering stimulering sport is het stimuleren van de ontwikkeling en instandhouding van sportaccommodaties en de aanschaf van sportmaterialen door gemeenten.

Terug naar overzicht