Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
30

Nieuw fonds voor partnerschappen op gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR)

Sinds 2009 heeft de Minister meerdere fondsen in het leven geroepen voor samenwerking met internationale en Nederlandse maatschappelijke organisaties specifiek gericht op SRGR. Deze fondsen lopen op 31 december 2015 af (met voor het SRGR Fonds een uitloop tot medio 2016). Ook het subsidiebeleidskader MFS-II eindigt per 31 december 2015. Om samenwerking met maatschappelijke organisaties op dit terrein voort te zetten, heeft de Minister besloten tot de oprichting van het SRGR Partnerschap Fonds.

Het Nederlandse SRGR-beleid richt zich op vier resultaatgebieden:

1. Jongeren hebben meer kennis van en zijn daardoor beter in staat gezondere keuzes te maken over hun seksualiteit;

2. Meer mensen hebben toegang tot en kunnen gebruik maken van voorbehoedmiddelen, condooms, aidsremmers en andere essentiële middelen voor seksuele en reproductieve gezondheid;

3. Publieke en private klinieken bieden kwalitatief goede seksuele en reproductieve gezondheidszorg aan die door een stijgend aantal mensen wordt gebruikt;

4. Meer respect voor seksuele en reproductieve rechten van mensen aan wie deze rechten wordt onthouden.


Het nieuwe fonds onderscheidt zich van eerdere fondsen doordat het zich richt op de selectie van organisaties/allianties waarmee op strategische basis wordt samengewerkt, in plaats van op selectie op van te voren geformuleerde programma’s. Pas na selectie van de SRGR partners wordt in samenspraak met het Ministerie van Buitenlandse een programmavoorstel uitgewerkt.

Het uitgangspunt van het SRGR Partnerschap Fonds is de wens maximaal zes partnerschappen tot stand te brengen tussen maatschappelijke organisaties of allianties van maatschappelijke organisaties en de Minister. Het maximum van zes partnerschappen is gekozen om enerzijds recht te doen aan de verschillende (sub)thema’s binnen de resultaatgebieden 1 en 4 en anderzijds te garanderen dat elk partnerschap kwalitatief kan worden ingevuld.
Per subsidie zal de omvang van de financiële envelop minimaal € 2 miljoen en maximaal € 10 miljoen per jaar bedragen. Het budget voor de periode 1 januari 2016 tot en met 31 december 2020 bedraagt € 215.000.000.

Voorstellen kunnen worden ingediend tot en met 1 juni 2015.

Terug naar overzicht