Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
30

Bussemaker: Stimuleringsmaatregel Filmproductie niet bestemd voor televisieseries

De Netherlands Film Production Incentive is een stimuleringsmaatregel, gericht op het bevorderen van een gezond filmproductieklimaat in Nederland en het versterken van de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse filmindustrie. Op vragen van enkele Kamerleden antwoordt minister Bussemaker (OCW) dat het huidige budget van de regeling onvoldoende is voor verbreding van de regeling naar televisieseries, zoals Homeland.

De Netherlands Film Production Incentive is van kracht geworden om het ongelijke speelveld voor de Nederlandse filmindustrie ten opzichte van het buitenland op te lossen. Volgens Bussemaker zijn de eerste resultaten van de Production Incentive zeer positief en lijkt de regeling er goed op toegesneden een gelijk speelveld te bereiken.

Het specifieke probleem van het ongelijke speelveld speelde volgens Bussemaker niet in de televisiesector in Nederland. In de voorbereiding voor de maatregel en de onderzoeken die hieraan vooraf gingen, is ook gekeken naar de mogelijkheid om de regeling open te stellen voor internationaal gecoproduceerde high end televisieseries. Niet vanuit de optiek dat er een probleem opgelost moest worden, wel vanuit de visie om internationale coproducties te stimuleren. Destijds bleek hiervoor een budget van tenminste € 30 miljoen nodig te zijn. Het beschikbare budget van € 20 miljoen bood niet de ruimte op dat moment daartoe te besluiten. De huidige resultaten wijzen erop dat het beschikbare budget meer dan volledig voor filmproducties wordt aangewend. Bij het huidige budget zal verbreding naar televisieseries daarom tot verdringing leiden, aldus Bussemaker. Het gelijke speelveld voor de filmsector zou dan immers opnieuw onder druk komen te staan. Bussemaker stelt dat extra budget voor de regeling niet voorhanden is.

Terug naar overzicht