Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
29

Regeling Topsector energieprojecten flink aangepast

Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO)
Het onderdeel EKOO betreft een nieuw onderdeel waarmee vier bestaande onderdelen worden samengevoegd tot één onderdeel met een generiekere opzet. Het gaat om de onderdelen TSE Industrie O&O, TSE Gebouwde Omgeving, Wind op Zee: R&D projecten en Systeemintegratie. Deze regelingen lijken erg op elkaar en hebben alle vier het doel, om in aanvulling op de regeling MOOI, innovatieprojecten te ondersteunen bij onderzoek en ontwikkeling.

Deze innovaties dienen binnen tien jaar na de start van het project in de markt geïntroduceerd te kunnen worden en te leiden tot CO2-reductie. De aparte onderdelen hebben echter ieder een specifieke focus op een andere sector of doelgroep. Door de onderdelen samen te voegen ontstaat één overkoepelende subsidieregeling voor de stimulering van dit bepaalde type onderzoek en ontwikkeling waarvoor thematische openstellingen kunnen worden gerealiseerd.

Het energie-innovatie-instrumentarium wordt daardoor overzichtelijker en duidelijker voor potentiële aanvragers en voor de uitvoering van subsidieregelingen. Daarnaast biedt een generieke regeling voor dit type projecten ook meer flexibiliteit om in de toekomst openstellingen voor specifieke thema’s, zoals van Nationaal Groeifondsprogramma’s, te faciliteren.

De TSE Industrie O&O is vanaf deze wijziging één van de subsidiabele thema’s onder de subsidiemodule EKOO. Dit thema wordt als apart onderdeel van 1 april 2024 tot en met 14 mei 2024 opengesteld voor projecten voor onderzoek en ontwikkeling van innovaties die bijdragen aan de transitie naar een klimaatneutrale, circulaire industrie. Het subsidieplafond voor dit thema is vastgesteld op € 3 miljoen. De openstellingsperiode en het subsidieplafond waren eerder al gepubliceerd.

HER+
Het onderdeel HER+ biedt ondersteuning aan innovatieprojecten die tot kostenreducties leiden van technieken die worden gesubsidieerd via het Besluit stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++) en van technieken voor windenergie op zee. De HER+ zou per 1 januari 2024 vervallen. Met de nu gepubliceerde wijziging wordt de HER+ met één jaar verlengd tot en met 31 december 2024.

MOOI
Het onderdeel MOOI draagt ook bij aan de innovatieopgave uit het Klimaatakkoord. De MOOI ondersteunt brede, multidisciplinaire samenwerkingsverbanden rondom onderzoek en ontwikkeling van integrale oplossingen voor innovatie-uitdagingen. De nu gepubliceerde wijziging betreft enkele aanpassingen voor de openstelling in 2024 ten opzichte van de openstelling in 2022.

In 2024 wordt de MOOI opengesteld voor drie missies: 1) Elektriciteit, 2) Gebouwde omgeving en 3) Industrie. De (al eerder gepubliceerde) openstellingsperiode voor deze projecten loopt van 4 juni 2024 tot en met 5 september 2024. Elke missie heeft een eigen subsidieplafond van € 20.350.000. Voor de openstelling in 2024 is de bijlage van de MOOI herschreven op basis van de herijkte MMIP's.

DEI+
Het onderdeel DEI+ is een innovatieregeling die is gericht op het ondersteunen van pilotprojecten, demonstratieprojecten en test- en experimenteerinfrastructuurprojecten die binnen tien jaar na de start van het project direct of indirect bijdragen aan het reduceren van CO2-emissies in Nederland.

Met de nu gepubliceerde wijziging is een thema toegevoegd aan de DEI+ voor de vergassing van reststromen. De openstellingsperiode voor dit thema loopt van 15 februari 2024 tot en met 29 augustus 2024. Het subsidieplafond voor dit thema bedraagt € 98 miljoen. Voor dit thema zijn enkele specifieke regels opgenomen in de regeling en is een themabeschrijving aan de DEI+-bijlage toegevoegd.

Terug naar overzicht