Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
29

Subsidieregeling hedendaagse cultuur Noord-Brabant gewijzigd

De provincie Noord-Brabant heeft een wijziging van de Subsidieregeling hedendaagse cultuur Noord-Brabant (HEDCULNB) gepubliceerd.

In het kader van deze wijziging worden de bestaande paragrafen 1 (Nationale Brabantse basisinfrastructuur), 2 (Brabantse basisinfrastructuur) en 3 (Brabants toekomstperspectief voor de infrastructuur) samengevoegd tot één nieuwe paragraaf 1 (Professionele kunsten 2021-2024).

Doel van deze nieuwe paragraaf is dat er meerjarige zekerheid en afgestemde inzet tussen de BrabantStad partners komt voor de Brabantse culturele infrastructuur. Niet alleen de provincie, maar ook de deelnemende gemeenten gaan vierjarige subsidies bieden. Hiermee ontstaat zekerheid voor de culturele instellingen die samen zorgen voor een artistiek hoogwaardig, divers en aansprekend aanbod van lokaal gewortelde culturele activiteiten van regionale en (inter)nationale betekenis. Voor de aanvragende instellingen wordt medio 2020 duidelijk welke financiële bijdrage zij van gemeente en provincie ontvangen voor de periode 2021-2024.

In aanmerking voor subsidie komen producerende instellingen (muziek-, theater, dansgezelschappen), letterenorganisaties, festivals, manifestaties, presentatie-instellingen, broedplaatsen/ontwikkelinstellingen, werkplaatsen en concoursen. Het moet gaan om privaatrechtelijke rechtspersonen (verenigingen, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen, naamloze vennootschappen, besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid en stichtingen).

Subsidie kan worden verstrekt voor:

  • activiteiten gericht op professionele kunsten binnen een van de volgende functies als genoemd in de Regeling op het specifiek cultuurbeleid (RSCULTUUR):
    • het verzorgen van theatervoorstellingen;
    • het verzorgen van opera-aanbod;
    • het presenteren van podiumkunsten in internationale context op het gebied van hedendaagse muziek;
    • het presenteren van podiumkunsten in internationale context op het gebied van theater en dans;
    • het verzorgen van repertoire van podiumkunsten voor de jeugd tot 18 jaar;
    • het presenteren van hedendaagse beeldende kunst in een internationale context;
    • het verzorgen van een begeleidingsprogramma op het terrein van keramiek;
    • het presenteren van aanbod van design in een internationale context;
    • het ontwikkelen van de discipline textiel;
    • het ontwikkelen van de discipline dans; of
  • overige activiteiten gericht op het ontwikkelen, produceren of presenteren van professionele kunsten.


De subsidie bedraagt standaard 30% van de subsidiabele kosten. Voor de verschillende hierboven functies zijn verder maximale subsidiebedragen per subsidieaanvrager opgenomen.

Aanvragen kunnen van 3 december 2019 tot en met 30 januari 2020 worden ingediend. In totaal is voor deze aanvraagperiode een budget van € 23.390.800 beschikbaar (verdeeld over deelbudgetten per functie).

Over de regeling
Het doel van de Subsidieregeling hedendaagse cultuur Noord-Brabant is het versterken van de culturele basisinfrastructuur.

Terug naar overzicht