Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
29

Nederlandse Liederenbank en DINED winnen Dataprijs 2014

De Nederlandse Dataprijs van 2014 gaat dit jaar naar de Nederlandse Liederenbank en DINED. De winnaars ontvangen een bedrag van € 7.500 om de dataset toegankelijk(er) te maken, een beeld en een diner voor de groep onderzoekers die betrokken zijn bij het voortbrengen en toegankelijk maken van de bewuste dataset. In totaal waren er zes datasets genomineerd. De deadline was 1 juli 2014.

De Dataprijs voor exacte en technische wetenschappen is voor DINED. DINED is een database met meetgegevens over de variatie van menselijke vorm en afmetingen. De database is in eerste instantie opgezet voor industrieel ontwerpers, maar wordt ook gebruikt voor andere technische toepassingen. Met deze kennis over anatomie en de statistieken wordt voorkomen dat men bij het ontwerpen uitgaat van het misverstand dat zoiets bestaat als een gemiddelde mens.

De Dataprijs humaniora en sociale wetenschappen is voor de Nederlandse Liederenbank. Deze database omvat ongeveer 170.000 Nederlandse liederen van de Middeleeuwen tot de 20e eeuw. Het gaat om liefdesliederen, volksliederen en nog veel meer. In de database staan volledige liedteksten en soms ook de melodieën zelf. Daarnaast is informatie als beginregels, aanduidingen van de wijs, strofevormen en genre-aanduidingen te vinden.
De Nederlandse Dataprijs geeft waardering aan een onderzoeker of onderzoeksgroep die extra bijdraagt aan de wetenschap door onderzoeksdata beschikbaar te maken voor nieuw of aanvullend onderzoek. Er zijn twee prijzen: één voor de humaniora en sociale wetenschappen en één voor de exacte en technische wetenschappen. De prijs is een initiatief van Research Data Netherlands (RDNL).

Terug naar overzicht