Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
29

Kabinet wil City Deals als pijler van de Agenda Stad

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft de Tweede Kamer onlangs geïnformeerd over de inzet van Nederland op de hoofdzaken die meewerken aan de ontwikkeling van een Europese Agenda Stad. De Agenda Stad is bedoeld om de concurrentie en leefbaarheid in de en stedelijke regio's te verbeteren, om deze zo in de wereldtop te kunnen houden. Als onderdeel van de Agenda Stad moeten zogenaamde City Deals worden gesloten. Deze deals omvatten afspraken tussen publieke en/of private partijen om steden en stedelijke regio's vooruit te helpen. Het gaat daarbij met name om initiatieven met een sterk innovatief karakter, die ook internationaal te verkopen zijn.

De basis voor de Agenda Stad ligt in het gegeven dat Nederlandse steden een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de economie en de groei van werkgelegenheid. De meeste steden hebben een uitstekende uitgangspositie. Tijdens het EU-voorzitterschap in de eerste helft van 2016 schenkt Nederland aandacht aan de stad en de ontwikkeling van een Europese Urban Agenda. Deze ligt in het verlengde van de Nederlandse Agenda Stad en richt zich op het verbeteren van Europese regelgeving om stedelijke ontwikkeling verder te steunen, betere toegankelijkheid en benutting van Europese fondsen en het delen van kennis. Doel is het economisch en maatschappelijk potentieel van Europese stedelijke gebieden beter te benutten. Zie voor meer informatie de kamerbrief over de inzet van het EU-voorzitterschap

De kamerbrief Voortgang Agenda Stad, aangeboden door minister Plasterk, minister Kamp (Economische Zaken), minister Schultz van Haegen en staatssecretaris Mansveld (beiden Infrastructuur en Milieu) gaat in op de vervolgstappen die kunnen worden gezet en hoe de totstandkoming van de City Deals kan bijdragen aan het versterken van groei, leefbaarheid en innovatie in de Nederlandse steden.

Terug naar overzicht