Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
29

ZonMw-oproep 'Reablement als preventieve aanpak' op komst

Met deze oproep, 'Reablement als preventieve aanpak', is ZonMw op zoek naar de manier waarop reablement kan bijdragen aan de zelfredzaamheid van ouderen vóórdat er een zorgvraag is. Hiervoor worden partijen uitgenodigd om hun preventieve, innovatieve en lokale aanpak, die aansluit bij het gedachtegoed van reablement, (verder) te ontwikkelen.

De oproep is gericht op partijen die met hun aanpak bijdragen aan het behoud en het bevorderen van de zelfredzaamheid van thuiswonende ouderen. Dit kunnen burgerinitiatieven, verenigingen, publiek-private samenwerkingen, private partijen met sociaal-maatschappelijke doelen, welzijnsorganisaties, zorgorganisaties en zorgcoöperaties zijn. De aanpak dient vraaggestuurd te worden ontwikkeld; ouderen(vertegenwoordigers) zijn in alle fasen van het project betrokken. In het kader van de lokale borging van de aanpak is het noodzakelijk dat de gemeente achter de werkwijze van het project staat en bij voorkeur actief betrokken is als samenwerkingspartner.

Met de subsidie kunnen preventieve, innovatieve en lokale aanpakken gericht op het behoud van de zelfredzaamheid van thuiswonende ouderen (verder) worden ontwikkeld en uitgevoerd. De aanpak pakt de belemmeringen aan die in de weg staan om het leven te kunnen leiden zoals men dat zelf wil. Het richt zich op de kracht en mogelijkheden van individuen, sluit aan bij de persoonlijke behoeften van ouderen en stelt hen (voor zover mogelijk) in staat zelfstandig de activiteiten uit te blijven voeren die voor hen belangrijk zijn bij de invulling van hun leven. Ouderen hebben een bepalende stem in de ontwikkeling van de aanpak. Binnen het overkoepelende evaluatie- en leertraject worden de resultaten van alle gehonoreerde projecten geëvalueerd en wordt er op het ontwikkelproces gereflecteerd.

Er is een budget van € 1,2 miljoen beschikbaar voor deze ronde. De subsidie bedraagt maximaal € 100.000 voor projecten met een looptijd van maximaal 12 maanden. Aanvragen kunnen van 8 april tot en met 27 mei 2024 worden ingediend via MijnZonMw.

Zie voor meer informatie: https://www.zonmw.nl/nl/nieuws/subsidieoproep-voor-reablement-als-preventieve-aanpak

Over het programma
Het doel van het Programma Reablement is het ophalen, bundelen, ontwikkelen en delen van kennis en ervaringen over reablement. Het gaat hierbij om kennis en ervaring in en uit de praktijk in Nederland.

Terug naar overzicht