Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
29

Open Science NL wil lokale en thematische DCC’s versterken

In de afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in lokale en thematische Digitale Competentie Centra (LDCC’s en TDCC’s). Daardoor is de ondersteuningscapaciteit voor onderzoekers op het gebied van onderzoekssoftware en -data gegroeid. Twee gebieden hierbinnen blijven echter nog onderbelicht: training op het gebied van onderzoekssoftware en interoperabiliteit van onderzoeksdata. Deze oproep wil de capaciteit op deze specifieke gebieden versterken.

Binnen de oproep is sprake van de volgende aanvraagtypes:

  • Type 1 - LDCC’s: aanvragen kunnen worden ingediend voor maximaal 0,5 FTE trainerscapaciteit per jaar voor opensource-softwarevaardigheden en maximaal 0,5 FTE communitymanagercapaciteit per jaar, gericht op interoperabiliteit van onderzoeksdata.  De subsidie bedraagt maximaal € 500.000;
  • Type 2 - DCC’s: aanvragen kunnen worden ingediend voor het opbouwen van domeinspecifieke metadata- en ontologie- capaciteit (maximaal 2 FTE per jaar). De aan te stellen personen moeten inhoudsdeskundigen zijn met aantoonbare expertise in metadata en/of ontologie. Binnen de maximale capaciteit kan ook personeel aangevraagd worden met een meer ondersteunende rol, zoals communitymanagers, projectcoördinatoren of trainers. De subsidie bedraagt maximaal € 1 miljoen;
  • Type 3 - Netherlands eScience Center: een aanvraag kan worden ingediend voor het aanstellen van maximaal 1 FTE communitymanagement capaciteit per jaar, om de softwaretrainers die zijn aangesteld bij de LDCC’s bijeen te brengen in een nationaal netwerk. De subsidie bedraagt maximaal € 500.000.

Aanvragen kunnen worden ingediend door bestuurlijke vertegenwoordigers van de volgende organisaties:

  • Universiteiten gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;
  • Universitair medische centra;
  • KNAW- en NWO-instituten;
  • het Health Research Infrastructure initiative (Health-RI);
  • het Netherlands eScience Center (NLeSC);
  • Hogescholen, zoals bedoeld in artikel 1.8 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).

Voor aanvragen type 1 moet de organisatie al een bestaande lokale DCC hebben. Dit betekent dat de volgende drie partijen elk als één lokale DCC aanvragen: de KNAW-instituten, de NWO-instituten en de hogescholen. Per organisatie kan maximaal één type 1 en één type 2 aanvraag worden ingediend. Om de afstemming met de activiteiten van het Research Software Training NL-netwerk te waarborgen, kan een aanvraag type 3 uitsluitend worden ingediend door het Netherlands eScience Center.

Voor de oproep is € 15 miljoen beschikbaar, waarmee naar verwachting 27 projecten kunnen worden gehonoreerd. Aanvragen kunnen worden ingediend bij Open Science NL via ISAAC, het digitale aanvraag- en rapportagesysteem van NWO. De sluitingsdatum van de oproep is 25 juni 2024.

Terug naar overzicht