Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
29

Tweede Open Oproep Interieur en Interdisciplinariteit gepubliceerd

Bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie (SCI) kunnen tot en met 19 juni 2019 onderzoeksvoorstellen worden ingediend voor de Open Oproep Interieur en Interdisciplinariteit #2. Ontwerpers worden uitgenodigd voorstellen in te dienen voor ruimtelijke ontwerpen gericht op inclusief gebruik van het interieur. Er is een budget beschikbaar van € 82.500, dat bestaat uit drie projectsubsidies van maximaal € 20.000 en drie subsidies voor een ontwikkelfase van maximaal € 7.500.

Interieurontwerp omvat verschillende velden binnen de creatieve industrie, zoals ruimtelijk ontwerp, meubelontwerp, lichtontwerp, scenografie, interactief ontwerp en (interieur-) architectuur. Het SCI nodigt ontwerpers uit te komen met een onderzoeksvoorstel waarin expertise uit diverse disciplines wordt ingezet voor een ruimtelijk ontwerp, waarin het betrekken van verschillende gebruikers of deelnemers centraal staat en dit tot een brede toegankelijkheid voor een divers publiek leidt.

 

Er is een groeiend besef van de mogelijkheden en meerwaarde die een goed ontworpen ruimte in gebruik en beleving kunnen opleveren. Hoewel het vakgebied vaak wordt weggezet als laatste schakel in een ontwerpopgave, verbetert het intelligent verbinden en toepassen van elementen als licht, geluid, materiaal, kleur, geur, textuur en technologie de kwaliteit en ervaring van een ruimte. Het inzetten van kennis uit diverse disciplines geeft een impuls aan de ontwikkeling van vernieuwende ontwerpen. Ook kennis uit bijvoorbeeld de wetenschap kan hierin een rol spelen. Om tot de beste resultaten te komen is in een vroeg stadium van het ontwerpproces de betrokkenheid van diverse expertises nodig. Toch lijken veel bestaande onderzoeken zich vaak te beperken tot een experimentele fase of een incidentele toepassing. 

Het fonds stelt ontwerpers in de gelegenheid om voorbeeldstellende onderzoeksprojecten op te zetten die vertrekken vanuit een integrale ontwerpbenadering van een ruimte waarin toegankelijkheid en inclusiviteit centraal staan. Dien een voorstel in voor nieuwe methodieken, concepten of benaderingswijzen die ingaan op actuele, maatschappelijke opgaven en tendensen. Het onderzoeksvoorstel kan diverse vormen hebben, denk aan experiment in materiaal en techniek, ontwerpend onderzoek, theoretisch onderzoek of een interventie om bijvoorbeeld fysieke of psychische drempels te verlagen of interactie te bevorderen. De uitkomst of presentatievorm kan zowel een materieel, conceptueel, tijdelijk, veranderend of een performatief karakter hebben. Het is bij deze open oproep ook mogelijk om een voorstel in te dienen voor de ontwikkelfase. Het betreft in dat geval een nadere verkenning in de voorbereiding op een onderzoeksvoorstel, zoals het betrekken van partners, het vinden van draagvlak en het scherpstellen van onderzoeksvragen en -plan.

 

De subsidies worden verstrekt uit de middelen van het flankerend programma van de Deelregeling Architectuur.

Terug naar overzicht