Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
29

Wijziging en nieuwe openstellingen Topsector energieprojecten

Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO)
Het onderdeel Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO) heeft als doel om innovatieprojecten te ondersteunen bij onderzoek en ontwikkeling, in aanvulling op de subsidiemodule Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI). Deze innovaties dienen binnen tien jaar na de start van het project in de markt geïntroduceerd te kunnen worden en te leiden tot CO2-reductie. De EKOO kan voor verschillende inhoudelijke thema’s afzonderlijk opengesteld worden via aparte onderdelen met een afzonderlijk subsidieplafond.

Voorafgaand aan de nu gepubliceerde wijziging is het onderdeel TSE Industrie O&O reeds opgenomen als onderdeel A in de EKOO. De openstelling voor dat onderdeel loopt van 1 april 2024 tot en met 14 mei 2024 voor projecten voor onderzoek en ontwikkeling van innovaties die bijdragen aan de transitie naar een klimaatneutrale of circulaire industrie. Het subsidieplafond voor dit onderdeel is vastgesteld op € 3 miljoen.

De nu gepubliceerde wijziging betreft onderdeel B Circulaire economie. Dit onderdeel heette voorheen ‘Kortlopende projecten betreffende circulaire economie’. Dit onderdeel ziet op onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten om te komen tot innovatieve en circulaire producten, processen en diensten die binnen tien jaar na de start van het project tot een eerste toepassing in Nederland leiden en die niet of nog niet door een grootschalig consortium kunnen worden opgepakt. De focus ligt daarbij op specifieke productgroepen binnen de maakindustrie en op consumptiegoederen. Wat betreft de deelnemende partijen wordt opgemerkt dat bij dit onderdeel een relevante bijdrage van een onderzoeksorganisatie als deelnemende partij aan het totale project een positieve bijdrage levert aan de (hogere) waardering op het rangschikkingscriterium ‘kwaliteit van het project’. Dit onderdeel wordt opengesteld van 7 mei 2024 tot en met 15 augustus 2024. Het subsidieplafond voor dit onderdeel is vastgesteld op € 2,5 miljoen.

Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI)
Het onderdeel MOOI ondersteunt brede, multidisciplinaire samenwerkingsverbanden rondom onderzoek en ontwikkeling van integrale oplossingen voor innovatie-uitdagingen. Door middel van een eerdere wijziging is het onderdeel inhoudelijk reeds aangepast voor de openstelling in 2024 van de drie MOOI-missies: 1) Elektriciteit, 2) Gebouwde omgeving en 3) Industrie.

Met de nu gepubliceerde wijziging is een nieuw innovatiethema BioBased Circular toegevoegd aan de MOOI-missie Industrie. Dit thema geeft invulling aan een deel van het Nationaal Groeifondsprogramma BioBased Circular. Het doel van het BioBased Circular-programma is het creëren en demonstreren van gesloten circulaire waardeketens, in het programma waardecirkels genoemd, in Nederland voor kunststofproducten op basis van koolhydraatrijke biogrondstoffen. Dit innovatiethema hoort dus bij de MOOI-missie Industrie naast de twee innovatiethema’s van die missie die reeds in de MOOI zijn opgenomen. Voor die twee thema’s geldt één subsidieplafond dat gezamenlijk verdeeld wordt over de goedgekeurde aanvragen binnen die thema’s. Het innovatiethema BioBased Circular wordt apart opengesteld met een eigen subsidieplafond. Omdat het budget daarvoor afkomstig is van het Nationaal Groeifonds is het geoormerkt voor het specifieke doel van het BioBased Circular-programma. Voor projecten binnen dit thema geldt dezelfde openstellingstermijn als voor andere MOOI-projecten: 4 juni 2024 tot en met 5 september 2024. Het subsidieplafond voor het innovatiethema BioBased Circular is vastgesteld op € 10 miljoen.

Demonstratie energie- en klimaatinnovatie (DEI+)
Het onderdeel Demonstratie energie- en klimaatinnovatie (DEI+) is een innovatiemodule die is gericht op het ondersteunen van pilot- en demonstratieprojecten die leiden tot CO2-reductie in Nederland. De DEI+ bevat tien verschillende subsidiabele thema’s. Zeven thema’s worden jaarlijks in één keer opengesteld en daarvoor geldt een gezamenlijk subsidieplafond. Dit wordt het reguliere deel van de DEI+ genoemd. De drie andere thema’s worden apart opengesteld met een eigen subsidieplafond. Dit zijn specifieke delen van de DEI+.

Met de nu gepubliceerde wijziging wordt de openstelling van het specifieke DEI+-thema Aardgasloze gebouwde omgeving voor 2024 met een apart subsidieplafond geregeld en voor die openstelling zijn enkele inhoudelijke wijzigingen in de DEI+ aangebracht. Onder dit DEI+-thema vallen projecten voor innovatieve pilot- of demonstratieprojecten die bijdragen aan het ‘aardgasloos-ready’ maken van de gebouwde omgeving. Aardgasloos-ready betekent dat woningen en gebouwen gereed zijn om afgekoppeld te worden van het aardgasnet. Voor projecten binnen dit thema kunnen in de periode van 1 maart 2024 tot en met 29 augustus 2024 subsidieaanvragen worden ingediend. Het subsidieplafond is vastgesteld op € 6 miljoen.

TSE Industrie studies
Het onderdeel TSE Industrie studies ondersteunt haalbaarheidsstudies, milieustudies en vergelijkbare studies naar potentiële pilot- en demonstratieprojecten en naar investeringen in uitontwikkelde technologie. Dit onderdeel was voorheen onderverdeeld in zes programmalijnen waarbinnen subsidiabele studies konden vallen. Met de nu gepubliceerde wijziging zijn deze tot twee programmalijnen gereduceerd. Programmalijn 5 betrof overige CO2-reducerende maatregelen die niet onder programmalijnen 1 tot en met 4 vielen waardoor de eerste vijf programmalijnen samen in feite betrekking hadden op studies voor alle CO2-reducerende maatregelen in de industrie anders dan waterstof en groene chemie. Die zijn derhalve samengebracht in programmalijn 1 die voor de nieuwe openstelling in 2024 ziet op CO2-reducerende maatregelen anders dan waterstof en groene chemie. Die programmalijn wordt per 1 mei 2024 tot en met 31 maart 2025 opengesteld en het subsidieplafond is vastgesteld op € 26,4 miljoen.

Programmalijn 6 betrof waterstof en groene chemie en is middels een eerdere wijziging toegevoegd aan de TSE Industrie studies. Deze programmalijn komt voort uit het Nationaal Groeifondsprogramma GroenvermogenNL. Omdat het budget voor deze programmalijn afkomstig is van een Nationaal Groeifondsprogramma en gescheiden moet blijven van andere budgetten, wordt deze programmalijn apart opengesteld met een separaat plafond. Met deze wijzigingsregeling valt waterstof en groene chemie onder programmalijn 2. Voor de specifieke openstelling daarvan per 1 mei 2024 tot en met 31 maart 2025 is het subsidieplafond vastgesteld op € 10 miljoen.

Horizon Europe Partnership (HEP)
Het onderdeel Horizon Europe Partnership (HEP) wordt ingezet om Nederlandse deelnemers door middel van cofinanciering te ondersteunen bij calls van het Europese Clean Energy Transition Partnership (CETPartnership).

Het HEP-onderdeel wordt voor thema’s opengesteld die overeenkomen met verschillende modules van de Horizon Europe co-funded Partnerships. De HEP wordt voor subsidieaanvragen opengesteld vanaf 1 maart 2024 tot en met 2 april 2024 met een subsidieplafond van € 3 miljoen. Binnen deze openstelling kunnen aanvragen gedaan worden voor projecten die vallen onder de CETPartnership 2023 call. Daarvoor heeft eind 2023 een vooraanmelding plaatsgevonden. Deze werd ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Onder de CETPartnership 2023 call vallen verschillende thema’s, zoals flexibiliteit in het energiesysteem, hernieuwbare energie opwekking, CCUS, waterstof en groen gas, warmte- en koudetechnologie, geothermie, integrale regionale energiesystemen, integrale industriële energiesystemen en duurzame energie integratie in de gebouwde omgeving.

Terug naar overzicht