Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
29

€ 40 miljoen subsidie voor energie-innovaties in de bestaande bouw

Er is € 40 miljoen subsidie toegekend aan vier consortia in het kader van de Meerjarige missiegedreven innovatieprogramma's voor de gebouwde omgeving (MMIP).

De consortia zelf, bestaande uit diverse onderzoeksinstellingen en bedrijven uit de bouw-, techniek-, en energiesector, dragen zelf € 35 miljoen bij. De vier gehonoreerde consortia zijn Integrale Energietransitie Bestaande Bouw, Helena all-electric, Future Factory en WarmingUP.

Samen zullen de programma's tussen nu en 2030 de kosten voor het verduurzamen en aardgasvrij maken van bestaande woningen 20% tot 40% omlaag proberen te brengen. De kosten van verduurzaming kunnen op verschillende manieren omlaag. Bijvoorbeeld door het digitaliseren van het ontwerpproces en het robotiseren van de productiestraat. Hierdoor worden ook sociale innovaties mogelijk, zoals beter samenwerken van het eerste idee tot en met de uitvoering en het bundelen van vraag en aanbod.

Zie voor een persbericht: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/01/29/75-miljoen-euro-naar-energie-innovaties-in-de-bestaande-bouw en voor een beschrijving van de consortia: https://www.topsectorenergie.nl/spotlight/aan-de-slag-met-integrale-innovatieve-oplossingen-gebouwde-omgeving

Over de regeling
Het doel van de Meerjarige missiegedreven innovatieprogramma's voor de gebouwde omgeving is het bereiken van een aardgasvrije gebouwde omgeving. Het overkoepelende doel is om in 2025 te komen tot een situatie waarbij er voor vrijwel alle gebouwtypen in de gebouwde omgeving goed werkende klimaatneutrale energiesystemen beschikbaar zijn die op grote schaal geproduceerd kunnen worden.

Terug naar overzicht