Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
29

Provincie Noord-Brabant neemt taken en bevoegdheden van Samenwerkingsverband Regio Eindhoven over

Per 1 januari 2015 zijn alle taken en bevoegdheden van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) overgegaan naar de provincie. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld om projecten op het gebied van openbaar vervoer, verkeersveiligheid en spitsmijden. Provincie en SRE zijn begonnen aan een zorgvuldige overdracht, van financiële, juridische, bestuurlijke en personele zaken. Het streven is, dit voor 1 juli af te ronden. Het inhoudelijke werk van het SRE wordt voortgezet. Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, zijn de betrokken SRE-medewerkers bij de provincie gedetacheerd. Zij zijn voor vragen zowel bereikbaar via de oorspronkelijke SRE-contactgegevens als via de provincie.

Het SRE was één van de zeven Nederlandse stadsregio's. In december 2014 stemde de Eerste Kamer in met de afschaffing van de WGR plusregio's. In de WGR+ werden gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant verplicht om samen te werken op het gebied van mobiliteit en volkshuisvesting.

Met ingang van 1 januari 2015 zijn de WGR+-taken op het terrein van mobiliteit over gegaan naar de provincie Noord-Brabant, de taken met betrekking tot de regionale huisvestingsverordening gaan naar de individuele gemeenten in de regio. De regiogemeenten van Zuidoost-Brabant hebben uitgesproken dat met het wegvallen van de wettelijke verplichting tot samenwerking, de goede regionale samenwerking niet wordt beëindigd. Deze samenwerking heeft vorm gekregen in de Metropoolregio Eindhoven.

Tot de Metropoolregio Eindhoven behoren de gemeenten Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel,
Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Oirschot, Reusel-De Mierden, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.

Terug naar overzicht