Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
29

Aanpassingen van de Garantstelling landbouw aan de nieuwe staatsteunkaders en openstelling voor 2015 gepubliceerd

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft een wijziging van de Regeling nationale EZ-subsidies en de Regeling openstelling EZ-subsidies 2015 gepubliceerd. In verband met de nieuwe Richtsnoeren van de Europese Unie voor staatssteun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden 2014–2020 (nr. 2014/C 204/01 - PbEU 2014, C 204), is de subsidiemodule Garantstelling landbouw aangepast. Ook is de regeling opnieuw opengesteld.

De bepaling dat er geen garantstelling zou worden verstrekt indien de landbouwonderneming een bruto-jaaromzet had of zou hebben die voor de helft of minder werd verkregen uit de primaire productie van landbouwproducten, wordt geschrapt. Deze bepaling vormde een afbakening tussen de Garantstelling Landbouw (titel 2.5 van de Regeling nationale EZ-subsidies) en de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) (titel 3.11). Nu zowel de BMKB als de staatssteunkaders gewijzigd zijn, wordt deze bepaling geschrapt en vervangen door de bepaling waarin wordt aangegeven, dat geen garantstelling wordt verstrekt voor investeringen in de verwerking en afzet van landbouwproducten. Hiermee wordt beter aangesloten bij het landbouwsteunkader. Klik hier voor inzage in de regeling.

Met de regeling Garantstelling Landbouw versterkt LNV een garantstelling voor bepaalde investeringen. Kosten die in aanmerking komen voor garantstelling zijn investeringen gericht op:

• verlagen van de productiekosten;

• verbeteren en het omschakelen van de productie;

• verhogen van de kwaliteit van de landbouwproducten;

• verbeteren van het milieu, hygiëne of dierenwelzijn.

Terug naar overzicht