Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
28

OP Zuid - Europees Innovatieprogramma Zuid-Nederland van start

Op 29 oktober 2014 vindt in het provinciehuis van Limburg de start plaats van het nieuwe innovatieprogramma OPZuid – Europees Innovatieprogramma Zuid-Nederland. Het programma is het vervolg op het programma Op-Zuid 2007-2013. De financiering van dit nieuwe programma is voor het grootste gedeelte afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Het nieuwe programma is opgesteld door de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland, in samenwerking met het Rijk. Het is bedoeld om de Zuid-Nederlandse economie een impuls te geven. Vanuit EFRO wordt voor de periode 2014-2020 € 113 miljoen ter beschikking gesteld. De totale investeringsimpuls bedraagt, samen met de cofinanciering vanuit de provincies, het rijk en de projectuitvoerders, circa € 321 miljoen. 

Het programma zet in op versterking en verbreding van het open innovatiesysteem en methoden en processen die daarbij aansluiten, zoals living labs, proeftuinen, co-creatie, sociale innovatie en het benutten van design. Daarbij wordt ook de human capital agenda niet vergeten. Door onderwijsprogramma’s te stimuleren waarbij zowel bedrijfsleven als kennisinstellingen betrokken zijn, en die inspelen op de kwalitatieve eisen die het bedrijfsleven in de topclusters stelt aan technisch talent, komt een betere aansluiting tot stand van het onderwijs op de arbeidsvraag naar technisch geschoolde mensen.


Het tweede speerpunt van het programma is de overgang naar een koolstofarme economie. Hierbij ligt de focus op vernieuwing in technieken, producten, processen en diensten op het vlak van duurzame energieproductie en energie-efficiëntie. Om te komen tot een slimme uitrol daarvan in de gebouwde omgeving, is een belangrijke rol weggelegd voor de grotere gemeenten.

Bij Op-Zuid 2007-2013 gold het principe van 'first come, first serve'. In het nieuwe innovatieprogramma zal nadrukkelijker worden gestuurd op de werving van kwalitatief goede projecten en het bereiken van de programmadoelstellingen.

Terug naar overzicht