Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
28

Meer bekend over inzet budget voor talentwikkeling cultuur

Op 28 augustus jl. meldde minister Bussemaker de Kamer dat zij € 8 miljoen extra wil investeren in talentontwikkeling binnen de cultuursector. Deze investering geldt voor de periode 2014-2016. In een nieuwe Kamerbrief geeft de Bussemaker de aangekondigde acties nu concreet vorm. Er wordt ingezet op ontwikkelruimte op maat, wegwijzers talentontwikkeling en investering in talent. Voor de begrotingsjaren 2015 en 2016 tezamen komt € 5 miljoen beschikbaar voor de pijler ontwikkelruimte op maat.

Ontwikkelruimte op maat is de koppeling van talentenbudget aan coaching, en verbinding met productie- en presentatieplekken voor de disciplines waar dit aan de orde is. De € 5 miljoen die hiervoor beschikbaar is, wordt verdeeld via de cultuurfondsen. Het gaat voor zowel 2015 als 2016 om een jaarlijks budget van € 2,5 miljoen. Hiervan is € 1.093.000 bestemd voor de podiumkunsten, € 462.000 voor film, € 399.000 voor beeldende kunst, € 189.000 voor de creatieve industrie, € 189.000 voor urban arts en € 168.000 voor de letteren. Overigens kan er worden geschoven in de budgetverdeling tussen de fondsen, indien in de komende tijd blijkt dat er in één sector meer vraag is dan in de andere sector.

Het onderdeel Wegwijzers talentontwikkeling moet budgetneutraal worden vormgegeven door de sector zelf en het kunstvakonderwijs. De minister zal in het voorjaar een quickscan laten uitvoeren, die een beeld moet geven van de verschillende manieren waarop de wegwijzerfunctie door het kunstvakonderwijs vorm krijgt.

Met de pijler Investering in talent wordt ingezet op laagrentende leningen bij stichting Cultuur-Ondernemen. Hiervoor is eenmalig € 3 miljoen beschikbaar in 2014. Leningen kunnen worden verstrekt aan alle kunstenaars, creatieven en culturele instellingen, ongeacht de discipline.

Terug naar overzicht