Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
28

Dijksma informeert Kamer over steunmaatregelen groenten en fruit inzake Russische boycot

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de steunmaatregelen in het kader van de Russische boycot en het effect hiervan. Ook geeft ze informatie over de bij de Europese Commissie gemelde bedragen voor de buitengewone maatregelen voor groenten en fruit. De Commissie heeft tweemaal buitengewone maatregelen opengesteld voor groenten- en fruitproducenten, die financiële schade lijden onder het importverbod van landbouwproducten door Rusland.

Op 22 oktober jl. heeft Nederland de Europese Commissie in kennis gesteld van de definitieve gegevens over de meldingen die ontvangen zijn van Nederlandse telers naar aanleiding van de tijdelijke buitengewone maatregelen voor groenten en fruitproducenten, zoals vastgesteld in verordening 932/20141. Het gaat hierbij om de definitieve gegevens van meldingen die van 22 augustus tot en met 3 september doorgegeven zijn aan de Europese Commissie. Nederland heeft bij eerste melding op 4 september jl. circa € 2,3 miljoen gemeld bij de Europese Commissie en was hiermee de vierde lidstaat in termen van gemelde hoeveelheden.

Op 22 oktober jl. is de definitieve melding gedaan op basis van werkelijk uit de markt genomen hoeveelheden en de daadwerkelijke oppervlaktes waar niet of groen geoogst is. Het bedrag dat op basis van die melding vanuit de EU in totaal ten goede komt aan Nederlandse telers tijdens de eerste openstelling is € 1,34 miljoen. Het verschil met het totaalbedrag van de eerste melding op 4 september jl. wordt voornamelijk veroorzaakt doordat telers in de tussenliggende periode hun gedane melding hebben ingetrokken en niet doordat meldingen door de Europese Commissie zijn afgewezen.

Op basis van deze gegevens en die van de andere lidstaten berekent de Europese Commissie het totale bedrag aan financiële bijstand. Als het totale bedrag het voor deze noodverordening vastgestelde budget van € 125 miljoen overschrijdt, dan stelt de Europese Commissie een toewijzingscoëfficiënt vast die de lidstaten moeten toepassen op de betalingsaanvragen. RVO.nl kan pas tot uitkering van de bedragen aan de telers en producentenorganisaties overgaan nadat een eventuele toewijzingscoëfficiënt is vastgesteld. De nu beschikbare informatie wijst overigens niet op overschrijding van het genoemde budget.

In haar brief van 10 oktober jl. heeft Dijksma de Kamer bericht over de stand van zaken van de benutting van de enveloppes voor de buitengewone maatregelen uit de nieuwe verordening 1031/2014. Hierin geeft zij aan dat er nog ruimte is in de enveloppe voor appelen en peren en dat de enveloppe voor groenten en de vrij in te zetten enveloppe volledig benut zijn. Telers kunnen via hun producentenorganisatie nog steeds groenten en fruit aanmelden onder de nationale regeling inzake de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO).

De laatste stand van zaken voor wat betreft de hoeveelheden groenten en fruit die zijn gemeld, is dat voor appels en peren op 22 oktober jl. 7.624 ton was gemeld en voor tomaten, wortelen, paprika’s, komkommers en augurken 8.840 ton. In de vrij in te zetten enveloppe is 1.131 ton aangemeld. Deze hoeveelheden kunnen nog naar beneden bijgesteld worden. Het is immers mogelijk dat er meldingen ingetrokken worden of dat na controle blijkt dat bepaalde meldingen niet in aanmerking komen voor steun.

Terug naar overzicht