Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
28

Academische Jaarprijs uitgereikt aan Team Shamoun-Baranes

Staatssecretaris Sander Dekker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de Academische Jaarprijs 2013 uitgereikt aan het team Shamoun Baranes, met het project 'Vogel het Uit' van Universiteit van Amsterdam. Het team heeft een GPS-rugzakje ontwikkeld, een zogenaamde logger, waarmee van minuut tot minuut het doen en laten van een individuele vogel gevolgd kan worden. De logger registreert continu de plaats en het gedrag van de vogel. Doel van het project is om belangstelling op te wekken voor het gedrag van vogels en de manier waarop zij op hun omgeving reageren. Het winnende team hoopt zo mensen enthousiast te krijgen door ze mee te laten kijken naar het leven van vogels, en ze te motiveren om als veldmedewerker een bijdrage te leveren aan het onderzoek.

De NWQ Publieksprijs werd gewonnen door Team Steenbergen van Universiteit Twente met het project 'Tumoren kun je horen'. Dit team krijgt de mogelijkheid een vraag te bedenken voor de Nederlandse Wetenschaps Quiz 2013, die dit jaar rond de kerst wordt uitgezonden. De afgelopen weken kon gestemd worden op de finalisten. In totaal hebben ruim 5.500 mensen hun stem uitgebracht.

De Academische Jaarprijs wil wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten motiveren om de resultaten van hun onderzoek actief onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De Stichting Academische Jaarprijs is in 2005 opgericht door NRC Handelsblad, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Tot en met 2 april 2013 konden de teams zich aanmelden voor de prijs, waaraan een bedrag is verbonden van € 100.000. Hiermee krijgt de winnaar de kans om het ingediende projectvoorstel te realiseren.

Terug naar overzicht