Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
28

Weer steun voor bodemsanering en -kwaliteitsopgaven

Het doel van de nieuwe regeling is om door middel van het verstrekken van specifieke uitkeringen provincies en gemeenten in staat te stellen een aantal taken op het gebied van bodemsanering goed af te ronden en nieuwe bodemkwaliteitsopgaven te signaleren en daarop te reageren met een passende aanpak. In aanmerking komen gemeenten en provincies.

De regeling omvat drie typen specifieke uitkeringen:

  • een specifieke uitkering voor de aanpak van één of meer historische spoedopgaven. Een historische spoedopgave betreft een historische spoedopgave als bedoeld in de Wet bodembescherming en betreft de start, voortzetting, afbouw of afronding door het bevoegd gezag van de aanpak van historische spoedsaneringen als bedoeld in het convenant bodem en ondergrond, bestaande uit:
    • de aanpak van de individuele historische spoedlocaties die zijn opgenomen in de eindrapportage van het uitvoeringsprogramma van het convenant bodem en ontwikkelingsbeleid en aanpak spoedlocaties, gepubliceerd op de website van Bodemplus, alsmede van historische spoedlocaties waarvoor uiterlijk op 30 april 2022 een onherroepelijke beschikking tot spoedige sanering als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Wet bodembescherming is genomen;
    • gebiedsgericht grondwaterbeheer in gebieden conform het beheer zoals dat uiterlijk op 30 april 2022 is vastgesteld door het bevoegd gezag;
    • nazorg inclusief isoleren, beheer- en controlemaatregelen, van gesaneerde locaties dan wel de afbouw daarvan; of
    • de aanpak van de waterbodems die zijn opgenomen in de monitoringsrapportage van het uitvoeringsprogramma van het convenant bodem en ondergrond over het jaar 2020, gepubliceerd op de website van Bodemplus.
  • een specifieke uitkering voor de aanpak van één of meer buitenproportionele opgaven. Een buitenproportionele opgave is een bodem- of grondwaterkwaliteitsopgave voor het bevoegd gezag:
    • met betrekking tot het element diffuus verspreid lood of tot het element PFAS, waarbij sprake is van een dringende noodzaak om maatregelen te nemen vanwege risico’s voor mens of ecologie of van verspreiding van de verontreiniging of omdat stagnatie dreigt van noodzakelijke maatschappelijke ontwikkelingen;
    • waarvoor de aanpak vraagt om veel kennis, capaciteit en middelen van dat bevoegd gezag; en
    • die niet valt onder afronding van historische spoedopgaven of onder oude afspraken.
  • een specifieke uitkering aan een bevoegd gezag voor de aanpak van één of meer gevallen van bodemverontreiniging waarover een oude afspraak is gemaakt. Deze specifieke uitkering kan uitsluitend worden besteed aan:
    • de instandhouding of voortzetting van een reeds tussen de toenmalige Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en het desbetreffende bevoegd gezag overeengekomen gevalsgerichte aanpak van ernstige bodemverontreiniging;
    • het nemen van maatregelen die tot doel hebben om te komen tot afbouw van isoleren, beheer- en controlemaatregelen als bedoeld in het convenant bodem en ondergrond; of
    • het wegnemen van onvoorziene milieu-hygiënische risico’s bij de reeds overeengekomen gevalsgerichte aanpak van ernstige verontreiniging.


Het beschikbare subsidieplafond is
€ 17.556.924 voor historische spoedopgaven, € 34.185.868 voor buitenproportionele opgaven en € 21 miljoen voor oude afspraken.

Aanvragen kunnen tot en met 31 mei 2022 (historische spoedopgaven en buitenproportionele opgaven) en tot en met 31 december 2022 (oude afspraken) worden ingediend bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Terug naar overzicht