Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
28

Regeling groenprojecten 2022 gepubliceerd

Aanleiding voor de publicatie van de regeling is het aanscherpen van de projectcategorieën aansluitend bij beleidsprioriteiten en marktontwikkelingen op het gebied van innovatie. Ook wordt beoogd om de financieringsruimte voor innovatieve duurzame projecten met bovenwettelijke milieuwinst te vergroten, de regeling toegankelijker te maken voor de financiering van circulaire projecten en de regeling beheersbaar te houden.

De regeling is uitsluitend bedoeld voor het bevorderen van financiering van innovatieve projecten met bovenwettelijke positieve milieueffecten. Het idee achter de regeling is dat de toepassing van de technologie of van de handelwijze nieuw moet zijn, dan wel een lage marktpenetratie moet hebben.

Actualisatie van de regeling is regelmatig gewenst omdat zaken als de stand der techniek en beleidsprioriteiten veranderen. Ook dienen nieuwe kansen zich aan en worden incidenteel suggesties voor aanpassing voorgesteld. Omdat reguliere projecten door ervaring, voorbeeldwerking en regelgeving een steeds hoger rendement realiseren, betekent dit voor de regeling dat de eisen aan projecten die in aanmerking komen voor de regeling ook steeds hoger moeten en kunnen worden gesteld. De regeling is zo opgezet dat deze, door aanpassingen te doen, kan blijven bijdragen aan de veranderende beleidsdoelstellingen.

De regeling richt zich op de financiers die innovatieve duurzame investeringen mogelijk moeten maken. Specifiek zijn groenfondsen (bank of beleggingsinstelling) bij de regeling betrokken om:
  • spaargeld (of beleggingen) aan te trekken voor groene projecten op de vermogensmarkt (groene spaarders en beleggers); en
  • als financiers van groenprojecten voor ondernemers, bij de financieringsbeslissing van innovatieve duurzame projecten.

De rijksoverheid is betrokken om bijdragen aan beleidsdoelstellingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie te borgen en voorgestelde wijzigingen aan te laten sluiten binnen de kaders van EU en nationale wet- en regelgeving. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO, in opdracht van IenW belast met de uitvoering van de regeling), is specifiek betrokken bij de inhoudelijke toetsing van door groenfondsen aangevraagde groenverklaringen, vooral ten aanzien van milieuwinst en innovatie.

Terug naar overzicht