Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
28

Fonds voor Cultuurparticipatie publiceert regeling voor immaterieel erfgoed

Bij het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) kunnen vanaf 1 april aanvragen worden ingediend voor de subsidieregeling Immaterieel erfgoed. De deadline voor het indienen van projectvoorstellen is 18 december 2020. Met de regeling Immaterieel erfgoed stimuleert het Fonds eigentijdse vormen van beoefening zodat het toekomstbestendig is. Door een extra impuls vergroot het Fonds de aandacht, erkenning en waardering voor immaterieel erfgoed.

Er is een budget van € 1,5 miljoen beschikbaar stichtingen of verenigingen die zich inzetten voor immaterieel erfgoed en erfgoedbeoefening. De financiële bijdrage is maximaal 50% van de totale subsidiabele projectkosten en ligt tussen de € 1.000 en maximaal € 10.000 per project.

 

Met de regeling ondersteunt het FCP projecten waarin erfgoedbeoefenaars en -gemeenschappen werken aan het van deze tijd houden of maken van hun immaterieel erfgoed zodat het ook in de toekomst beoefend kan blijven worden. Door bijvoorbeeld nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan of nieuwe beoefenaars te betrekken kan het immaterieel erfgoed eigen worden gemaakt en krijgt het nieuwe toepassingsvormen.

 

Immaterieel erfgoed is levende cultuur die doorgegeven wordt van generatie op generatie en van persoon op persoon. Het kan bijvoorbeeld gaan om rituelen, gebruiken, ambachten of festiviteiten. Het is wat mensen maken met hoofd, hart en handen. Door het beoefenen blijft erfgoed dynamisch, verandert het mee met de tijd en wordt het doorgegeven aan volgende generaties.

Terug naar overzicht