Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
28

Provincies gaan samenwerken op het gebied van energietransitie en duurzame economie

De provincies gaan intensief samenwerken bij de realisatie van een duurzame economie. In 2013 hebben provincies zich verplicht tot twee belangrijke overeenkomsten: de 'wind op land' prestatieafspraak met het rijk en het Nationaal Energieakkoord. Om deze overeenkomsten goed uit te kunnen voeren, zijn de provincies een overkoepelende samenwerkingsvorm aangegaan, onder de naam IPS2E.

Wind op land heeft betrekking op de realisatie van de nationale doelstelling van het rijk: 14% duurzame energie in 2020. Om dit te kunnen bereiken, moeten de provincies in 2020 samen voor ruim 6.000 megawatt aan windenergie inpassen. Tevens moeten de provincies de ontwikkeling van locaties voor windmolenparken faciliteren en meewerken aan draagvlak in de omgeving. De doelstelling van 6.000 megawatt is uitgesplitst naar een taakstelling per provincie. Onder IPS2E werken de provincies samen aan de locatiebepaling van de megawatts die nog resteren.

In september 2013 sloten de provincies samen met een groot aantal andere organisaties, het Nationaal Energieakkoord, bedoeld voor een toekomstbestendig Nederland op gebied van energie en klimaat. Er zal expliciet gestreefd worden naar de opbouw van een zogenaamde energiemix, waarbij besparingen worden gecombineerd met duurzame opwekking. De doelstelling is: 16% hernieuwbare energie in 2013. Naast de verkenning van de energiemix zal IPS2E zich ook onder meer richten op het bevorderen van een fiscaal systeem voor groen gas en het stimuleren van aanleg van warmtenetten.

IPS2E zal worden gecoördineerd door het IPO. De samenwerking zal worden geëvalueerd in 2016.

Terug naar overzicht