Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
28

Noord-Holland wil € 10,5 miljoen investeren in economie en werkgelegenheid

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben bij Provinciale Staten een verzoek ingediend om in totaal € 10,5 miljoen te investeren in een zogenaamd Impulspakket Economie en Werkgelegenheid. Van dit bedrag moet € 1,89 miljoen direct beschikbaar komen en de overige € 8,53 miljoen voor 1 januari 2015 .

De projecten uit het Impulspakket hebben betrekking op zowel stads- en dorpsontwikkeling, als economische ontwikkeling, duurzaamheid, natuur, recreatie en toerisme. Bij het samenstellen van de lijst is uitgegaan van vier criteria: het moet gaat om fysieke investeringen, de projecten moeten in alle gevallen werkgelegenheid opleveren en uiterlijk 31 december 2015 afgerond en opgeleverd zijn. Ten slotte mag de provinciale bijdrage nooit meer dan 50% zijn. Dit stimuleert gemeenten, een extra investering in deze projecten te doen.

Voor stads- en dorpsontwikkeling willen Gedeputeerde Staten onder meer een Uitvoeringsregeling op gaan stellen, waarbij gemeenten in Noord-Holland een financiële bijdrage kunnen krijgen bij vastzittende woningbouwprojecten. Verder moet er bijvoorbeeld een nieuwe subsidieregeling met een plafond van € 1 miljoen worden opgezet, waarmee ingezet wordt op renovatie van oudere woningen.

Het aantal arbeidsplaatsen dat met het Impulspakket gerealiseerd kan worden, is afhankelijk van de projecten die uiteindelijk met het pakket doorgang kunnen vinden. Voor de stads- en dorpsontwikkeling wordt gerekend op gemiddeld 95 arbeidsjaren per project, voor de andere projecten gaat het in het algemeen om tussen 10 en 40 incidentele arbeidsplaatsen voor de realisatie, plus de structurele werkgelegenheid die een project na afronding kan bieden op het gebied van bijvoorbeeld toerisme, recreatie of andere economische activiteiten.

Aangezien het bedrag gefaseerd ter beschikking zal worden gesteld, zullen Gedeputeerde Staten op een later tijdstip besluiten, over de volgorde waarin de projecten voor een extra bijdrage in aanmerking kunnen komen.

Terug naar overzicht