Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
28

Subsidie doorstroomprogramma’s po-vo aangepast voor nieuwe openstelling

Met de Subsidieregeling doorstroomprogramma’s po-vo wordt subsidie verstrekt voor de ontwikkeling en uitvoering van een doorstroomprogramma gericht op een soepele overgang van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs. Voor de openstelling in 2019 is € 16.342.750 beschikbaar. Aanvragen kunnen worden ingediend tot 31 mei. De regeling is op een tweetal punten aangepast. 

Een van de voorwaarden is dat het doorstroomprogramma ten minste twee van de drie volgende inhoudelijke lijnen bevat:

  • Het versterken van cognitieve vaardigheden;
  • Het versterken van metacognitieve vaardigheden;
  • Het inzetten op omgevingsfactoren en de thuissituatie.

Vanaf deze openstelling geldt dat het inzetten op omgevingsfactoren en de thuissituatie daar altijd deel van uitmaakt. Hieronder kunnen activiteiten vallen zoals het aanbieden van extra (educatieve, sociale, culturele) ondersteuning, zoals huiswerkles, lesboeken, persoonlijke coaching etc.

 

Om het monitoringsonderzoek en effectonderzoek soepeler te laten verlopen worden twee wijzigingen voorgesteld. Het bevoegd gezag moet de aan de doorstroomprogramma’s deelnemende scholen informeren over de verplichting tot deelname aan monitoringsonderzoek. Dit is nodig omdat veel scholen hiervan niet op de hoogte zijn, waardoor het monitoringsonderzoek wordt belemmerd. Ook hebben de bij de doorstroomprogramma’s betrokken bevoegd gezagen een inspanningsverplichting om toestemming te verkrijgen van de ouders van leerlingen van deelnemende scholen om de leerlingen te volgen voor het effectonderzoek. Deze voorwaarde is toegevoegd omdat onderzoekers niet meer vanzelfsprekend alle informatie kunnen ophalen die nodig is om de effectmeting te kunnen doen. Dit vanwege verscherpte privacyregelgeving in verband met de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

 

 

Terug naar overzicht