Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
28

Deelname aan Creative Europe Programma ook mogelijk voor landen buiten de Europese Unie

Het Creative Europe Programma bouwt voort op de successen van de programma's MEDIA, MEDIA Mundus en Cultuur. In het nieuwe programma is tevens een Cross sectorale strand opgenomen, waarbinnen ruimte is voor een nieuwe garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sector. Onder bepaalde voorwaarden is het ook voor andere landen dan de lidstaten van de Europese Unie mogelijk, aan Creative Europe deel te nemen. Er wordt een onderscheid gemaakt in:

• Landen van de Europees Economische Ruimte (EER), die hebben aangegeven, deel te willen nemen aan de subprogramma's MEDIA en Cultuur. Dit gaat om Noorwegen en IJsland. Projecten kunnen worden geselecteerd onder voorwaarde dat op het moment van toekenning van de subsidie er een samenwerkingsakkoord is getekend met de Europese Commissie;

• Kandidaatlidstaten. Dit zijn potentiële kandidaatlidstaten, die vallen onder het Europese nabuurschapbeleid, en aangegeven hebben deel te willen nemen aan Creative Europe.
Voor het subprogramma Cultuur zijn dat: Albanië, Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Moldavië, Montenegro, Servië, en Turkije. Voor zowel het subprogramma Cultuur als MEDIA zijn dat: Bosnië en Herzegovina en Georgië. Georgië heeft aangegeven, aan het MEDIA subprogramma deel te willen nemen, voor zover het onderdelen training, festivals, audience development en markttoegang betreft.

Projecten van kandidaatlidstaten kunnen worden geselecteerd onder voorwaarde, dat er op het moment van toekenning van de subsidie een samenwerkingsakkoord is getekend met de Europese Commissie. Deze voorwaarde is op dit moment waarschijnlijk niet haalbaar voor de andere niet EU-lidstaten, waaronder Zwitserland, die hun interesse hebben getoond in het Creative Europe Programma. 

Terug naar overzicht