Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
28

Stimuleringsfonds voor de Journalistiek opent SVDJ Accelerator 2020

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) heeft een nieuwe aanmeldingsperiode geopend voor de SVDJ Accelerator (SDVJA). Met de Accelerator stimuleert het fonds goede ideeën om de journalistiek te vernieuwen.

Het fonds moedigt iedere journalistieke vernieuwer, beginnend of ervaren, eenling of bedrijf, aan om deel te nemen aan de Accelerator. Er wordt in totaal € 750.000 beschikbaar gesteld, aan te vragen door alle teams gedurende het programma. Aanmelden kan tot en met 15 maart 2020.

Anders dan vorig jaar biedt het fonds nu twee innovatieprogramma's: éen voor de meer gevorderde vernieuwers die hun idee willen verduurzamen en een Light–programma voor teams of individuen die kennis willen maken met innovatie. De Accelerator Light is aan het programma toegevoegd om beginners op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de nieuwste kennis en kunde op het gebied van innovatie.

In de SVDJ Accelerator werken teams uit (media)organisaties of onafhankelijke teams een half jaar aan een probleem binnen de journalistiek en gaan ze op zoek naar een concrete innovatieve oplossing. De teams kunnen elke maand subsidie aanvragen om experimenten uit te voeren die hun aannames moeten bevestigen of weerleggen.

Om de experimenten in goede banen te leiden, gaan teams aan de slag met de nieuwste innovatiemethodes en is er begeleiding beschikbaar van zwaargewichten uit de sector. Het fonds stelt hier dus € 750.000 voor beschikbaar, aan te vragen door alle teams gedurende het programma.

Accelerator
Het programma start op 1 mei 2020 en duurt tot en met 1 december 2020. In de eerste maand vinden er wekelijks bijeenkomsten plaats. Tijdens die bijeenkomsten wordt de fundamentele innovatieve kennis en kunde bij de teams opgefrist. Daarna gaan de teams aan de slag met eigen experimenten die één keer in de maand worden beoordeeld door een jury.

Elk team krijgt een mentor toegewezen die het proces zal begeleiden. In november 2020 presenteren de teams zichzelf op het congres De Media van Morgen, het grootste journalistieke innovatiecongres van Nederland. Binnen de Accelerator is er ruimte voor twaalf teams.

Accelerator Light
De Accelerator Light duurt, net als de reguliere Accelerator, een half jaar. In het programma biedt het fonds persoonlijke begeleiding en vier inspirerende bijeenkomsten. Op die bijeenkomsten worden de beste vernieuwers uit de journalistiek uitgenodigd om hun ervaringen en kennis te delen. Daarnaast is er een klein budget gereserveerd voor het toetsen van de levensvatbaarheid van eerste ideeën.

Er is in totaal ruimte voor achttien deelnemers. Het programma van de Accelerator Light start op 11 mei 2020 en loopt tot en met 19 november 2020. De inschrijving voor de Accelerator Light gaat open vanaf 6 maart 2020.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de SVDJ Accelerator en de mogelijkheid tot aanmelden op: https://www.svdj.nl/nieuws/inschrijving-voor-innovatieprogramma-accelerator-geopend/

Terug naar overzicht