Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
28

Ruim € 290.000 voor 15 Drentse innovatieve dorpsinitiatieven

De provincie Drenthe kent, op basis van het programma Vitaal Platteland, in totaal ruim € 290.000 subsidie toe aan vijftien dorpsinitiatieven. Het doel van dit programma is het stimuleren van de leefbaarheid op het Drentse platteland. De projecten zijn geselecteerd uit 38 aanvragen. Volgens gedeputeerde Munniksma komen met de gehonoreerde initiatieven nieuwe verbindingen tot stand. De dorpsinitiatieven die inspelen op de veranderende zorg en ‘naoberschap’ zijn momenteel erg actueel.

Drie van de gehonoreerde initiatieven zijn:

Dorpsbelang Vledder zet een Informatie- en Contactcentrum Zorg en Welzijn op waar inwoners terecht kunnen met vragen en hulpverzoeken. Door op een nieuwe manier de verbinding te leggen tussen vrijwilligers en professionals wordt de leefbaarheid in het dorp en de omgeving geborgd;
In de gemeente De Wolden wordt met de provinciale bijdrage een gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe opgezet voor het versterken van de regionale economie en duurzame leefbaarheid. Dit gebeurt samen met ondernemers, inwoners, onderwijs en overheid;
Plaatselijk Belang Barger-Compascuum gaat een businesscase voor het dorp uitvoeren om het dorp levendig en vitaal te houden. Zo onderzoeken zij de mogelijkheden om de supermarkt te behouden, eigen zorg te organiseren en een ontmoetingscentrum te realiseren.

Tot en met 2018 organiseert de provincie jaarlijks twee aanvraagrondes voor de regeling dorpsinitiatieven. Verenigingen, stichtingen en andere georganiseerde vormen van dorpsbewoners kunnen in 2015 van 1 maart tot en met 30 april én van 1 augustus tot en met 30 september aanvragen indienen. Per plan is maximaal € 25.000 beschikbaar.

Terug naar overzicht