Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
27

Zuid-Holland verlengt subsidie gemeentelijke samenwerking

Er heeft een evaluatie van de regeling plaatsgevonden waaruit is gebleken dat gemeenten die subsidie hebben ontvangen, positief zijn over de regeling. De regeling draagt bij aan de doelen en is in sommige gevallen de laatste zet gebleken om bepaalde plannen te kunnen realiseren. Ook in een provinciaal onderzoek naar de effecten van subsidies blijkt de regeling relatief doeltreffend.

Ook is er in de afgelopen jaren gebleken dat er vraagstukken binnen (samenwerkende) gemeenten spelen die wel raken aan de kwaliteit van het lokaal bestuur, maar op dit moment niet binnen de mogelijkheden van de regeling vallen. Daarnaast is de regeling op dit moment breed uitgezet. Dit zorgt ervoor dat er in mindere mate prioritering kan worden gegeven aan projecten die het meest urgent zijn om de kwaliteit van het lokaal bestuur te versterken. Het is daarom wenselijk om de regeling wel te behouden, maar op termijn aan te passen aan de uitdagingen die de komende jaren spelen binnen de Zuid-Hollandse gemeenten op het gebied van de kwaliteit van het lokaal bestuur.

Om een wijziging in de regeling aan te kunnen brengen, is allereerst een nieuw coalitieakkoord nodig. Dit coalitieakkoord werd in juni 2023 gepresenteerd onder de titel ‘Krachtig Zuid-Holland’. In navolging op eerdere coalitieakkoorden, worden de speerpunten uit de coalitie vertaald in een provinciaal programma rondom de Kwaliteit van het Lokaal Bestuur. De verwachting is dat dit nieuwe programma begin 2024 wordt vastgesteld. Vervolgens zal er een wijziging van de regeling worden voorbereid waarin de speerpunten uit dit nieuwe programma, indien nodig, in de regeling zullen worden opgenomen.

Over de regeling
Met behulp van de Subsidieregeling bevorderen intergemeentelijke samenwerking Zuid-Holland 2020 wil de provincie Zuid-Holland een bijdrage leveren aan het versterken van de bestuurskracht van Zuid-Hollandse gemeenten en regio's.

Terug naar overzicht