Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
27

Verlenging en verruiming ESF-openstelling 'Sectoren'

De wijziging voorziet in een verlenging van de openstelling van het tijdvak voor dit hoofdstuk, dat gericht is op de ondersteuning van personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Deze verlengde openstelling geeft aanvragers meer tijd om een aanvraag voor te bereiden en het beschikbare subsidiebudget vanuit het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+) te benutten. Daarnaast zijn enkele technische aanpassingen gedaan aan het hoofdstuk.

Verlenging openstelling
De belangrijkste wijziging is dus de verlening van de uiterste datum voor het indienen van subsidieaanvragen. Deze wordt verlengd met drie maanden tot 2 mei 2024, zodat aanvragers meer tijd hebben voor het voorbereiden van een subsidieaanvraag.

Deelnemerscriterium
Een tweede wijziging heeft betrekking op het deelnemerscriterium voor het maximaal behaalde opleidingsniveau van de deelnemer. Dat is aangepast naar maximaal MBO-4 (was MBO-2). Hiermee wordt het mogelijk gemaakt om een bredere groep deelnemers te ondersteunen op grond van dit hoofdstuk.

Samenstelling van een samenwerkingsverband
Verder is een bepaling vervallen waarin een beperking was opgenomen met betrekking tot de samenstelling van een samenwerkingsverband. Die mogen met deze wijziging ook hetzelfde of grotendeels hetzelfde zijn als een ander samenwerkingsverband dat een subsidie heeft aangevraagd op grond van dit hoofdstuk. Daarmee is de regeling toegankelijker voor bijvoorbeeld regionale samenwerkingsverbanden.

Subsidie loonkosten
De laatste inhoudelijke wijziging houdt in dat het mogelijk is gemaakt om ook subsidie voor de loonkosten te ontvangen voor deelnemers die vanuit de bijstand in dienst worden genomen, die voorafgaand aan de indiensttreding een opleiding hebben aangeboden gekregen en genoten, om aan het werk te kunnen in de betreffende sector.

Over de regeling en Hoofdstuk 2e
Het doel van de Subsidieregeling ESF+ 2021-2027 is voornamelijk het ondersteunen van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Het kan hierbij gaan om mensen die werken, werkzoekend zijn, een opleiding volgen of hun leven na detentie willen oppakken.

In het kader van Hoofdstuk 2e Sectoren kunnen O&O fondsen en samenwerkingsverbanden van één of meer werkgevers- en werknemersorganisaties of O&O-fondsen die samenwerken met elkaar of met andere organisaties subsidie aanvragen voor projecten die tot doel hebben:

  • personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie, te ondersteunen in het behouden en vinden van werk door het versterken van hun arbeidsmarktpositie;
  • werkgevers te stimuleren om werkzoekende personen uit de doelgroep in dienst te nemen.

Terug naar overzicht